AcasăNewsPiata de arta, 15,5 miliarde de dolari in 2018

Piata de arta, 15,5 miliarde de dolari in 2018

Piata de arta inregistraza o perioada mai mult decat infloritoare, cel putin asa arata cifrele pe 2018 la nivel mondial. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, s-a inregistrat o crestere de +4%, atingand un record absolut inregistrat dupa 1945, cu 539.000 de loturi vandute, in pofida unei incetiniri inregistrate in al doilea semestru.

Acest raport anual a fost anuntat de publicatia franceza Artprice, lider mondial in domeniul bazelor de date ce includ cotatiile si indicii de preturi ai operelor de arta. Raportul a fost realizat pe baza vanzarilor realizate la licitatiile publice (comisioane de vanzare incluse) inregistrate de Artprice si de partenerul sau chinez Artron. Vanzarile au inclus picturi, sculpturi, desene, fotografii, stampe, videoclipuri, instalatii, tapiserii, dar nu si antichitati, bunuri culturale anonime si obiecte de mobilier. Produsul global al vanzarilor a atins in 2018 pragul de 15,5 miliarde de dolari (+4%). Cresterea s-a bazat pe piata occidentala (+12%), stimulata la randul ei de Statele Unite (+18%). Statele Unite, China si Marea Britanie concentreaza 85% din cifra de afaceri mondiala, cu 44% din totalul tranzactiilor. Exista insa si o diversificare evidenta, cu 40 de nationalitati diferite prezente in Topul 500 al artistilor. New York ramane pe primul loc in topul mondial al oraselor, cu noua dintre cele mai profitabile licitatii de arta organizate anul trecut.

author avatar
Andrei Coman
51 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai numai 3 piese romanesti fac 2% din vanzari. Tabloul lui Ghenie de 9 mil euro cu Madame LR de Brancusi de 30 mil euro cu Domnisoara Sofisticata din bronz a lui Brancusi de 71mil de Euro..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger