AcasăNewsPiața auto și coronavirus: de la oprire la recuperare lentă

Piața auto și coronavirus: de la oprire la recuperare lentă

Redeschiderea uzinelor, lupta pentru supraviețuire

Deși blocarea producătorilor auto a avut loc doar de câteva săptămâni, o scădere masivă a câștigurilor afectează deja industria în contextul măsurilor de salvare a fabricilor.

În Germania, Daimler raportează o scădere a profitului net cu 78% în primul trimestru. Garantarea lichidității are prioritate acum, spune CEO-ul Harald Wilhelm, însă creșterea cererii, anevoioasa aprovizionare cu piese și reluarea dificilă a producției face imposibilă orice perspectivă. Brandul de lux al companiei, Mercedes-Benz, a suferit, de asemenea, un declin de 15%, chiar dacă showroom-urile și fabricile globale au rămas deschise până în martie, notează DW. Totodată,  vânzările diviziei de camioane Daimler  au scăzut cu 20% în primele luni din 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut. Întreruperea completă a producției gigantului german a durat patru săptămâni, 80% din cei 170.000 de angajați au  rămași fără muncă. Deși fabricile s-au redeschis (21 aprilie) majoritatea personalului va rămâne dependentă de compensațiile salariale finanțate de stat până la sfârșitul lunii. Rivalul BMW, care a anunțat că  estimează „o notabilă scădere a comenzilor pe pieţele auto din toată lumea, din cauza pandemiei”, va relua din 4 mai, treptat, producţia la fabrica sa de motociclete din Berlin şi în cea din Spartanburg, SUA. Producţia auto în fabrica bavareză din Dingolfing şi în cea din Mexic va reîncepe pe 11 mai. Şi în localităţile germane Munchen, Leipzig, Regensburg, în Rosslyn (Africa de Sud) şi în localitatea britanică Oxford (Mini) va demara producţia cel mai devreme pe 18 de mai, în funcţie de evoluţia pieţei. În fabricile din Munchen, Dingolfing, Regensburg şi Leipzig, circa 20.000 de angajaţi primesc salarii pentru program de muncă redus.

BMW a suspendat producţia în uzinele sale din Europa, Africa de Sud şi Mexic de la mijlocul lunii martie. Honda a reluat activitatea în China (Dongfeng), vânzările pe cea mare piață auto din lume s-au prăbușit în martie cu 80%. După o oprire de 5 săptămâni, Volkswagen și-a redeschis fabrica din Zwickau și cea de motoare de la Chemnitz. Se presupune că cea mai mare uzină VW din Germania (Wolfsburg) se va deschide în această săptămână, la fel ca și fabricile din Hanovra și Emden. Franța pregătește împrumuturi de aproximativ cinci miliarde de euro pentru Renault, ca “măsură de securitate” în contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus – compania a înregistrat o scădere a veniturilor cu 20%. Planul de redeschidere PSA (Peugeot, Citroen Opel) încă lipsește, compania a vândut cu 627.000 de vehicule mai puțin și nu a dat nicio dată pentru resuscitarea fabricilor sale din Europa. În Italia, industria auto nu se va relua mai devreme de 4 mai, Fiat-Chrysler, cel mai mare producător din țară, va continua să sufere pierderi enorme, care se ridică deja la 76% mai puține mașini vândute în martie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger