AcasăNewsPiata auto, in scadere de cinci ani. Pleaca Renault?

Piata auto, in scadere de cinci ani. Pleaca Renault?

Vanzarile de masini in Romania au inregistrat scaderi pentru al cincilea an consecutiv. Piata a scazut cu 77%, Ford anunta concedieri in intreaga Europa, iar Renault reia „moda” anilor ’70-’80: saptamana de lucru de trei zile.

Muncitorii de la sectiile de caroserie, montaj si vopsitorie de la Dacia Renault au protestat fata de trimiterea fortata in concediu

Anul 2007 a fost cel mai bun an pentru piata auto din Romania, fie ca vorbim de producatori sau dealeri, iar 2012 este, de departe, cel mai prost an la capitolul de vanzari. Potrivit specialistilor din domeniu, in acest an s-au vandut 85.000 de autoturisme  si autovehicule comerciale noi, adica doar 23% din totalul vanzarilor de masini noi in 2007.

Concedieri la Ford

Ca piata auto a intrat in declin puternic o arata si planurile de viitor ale producatorilor straini din Romania. Astfel, Compania Ford Motor a anuntat ca, din cauza pierderilor estimate pentru acest an la peste un miliard de euro,  are in vedere concedierea a sute de angajati. Planul prevede concedieri masive in Germania, Marea Britanie si in „restul continentului”, asadar, si in Romania.

Concediu fortat la Renault

Angajatii din trei sectii ale Uzinei Dacia de la Mioveni au intrerupt lucrul ieri, protestand fata de intentia conducerii de a opri productia in zilele de 3 si 4 ianuarie 2013. Muncitorii sunt nemultumiti ca, in loc sa fie platiti cu 85% pentru intreruperea productiei, sunt obligati sa-si ia concediu. Renault a mai recurs  si in acest an, dar si in anii ‘70-‘80, in Franta, la reducerea saptamanii de lucru la trei zile, motivand, ca si ieri, ca opririle sunt necesare „pentru a nu acumula stocuri”. Oare vrea Renault sa se orienteze spre tari mai ieftine? Nu de alta, dar o varianta a Loganului ar urma sa fie fabricata in India, la un pret de 6.000 de dolari (4.550 de euro), fata de 6.500 de euro, cat costa cea mai ieftina Dacie.

author avatar
Arpad Dobre
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger