Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția că salariile obsene ale celor din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu sunt justificate de performanța instituției.
„FACIAS atrage atenția că aceste remunerații, care ajung până la de șase ori salariul unui ministru, au fost acordate chiar în perioada în care sute de mii de români au fost afectați de colapsul a două mari companii de asigurare. În prezent, mai sunt de soluționat aproape 200.000 de cereri de despăgubire, iar costul polițelor RCA s-au majorat și cu peste 30% pentru anumite vehicule.
Membrii Consiliului ASF beneficiază de venituri sfidătoare în condițiile în care Guvernul a adoptat măsuri de austeritate prin așa-numita „ordonanță trenuleț” care prevede multiple tăieri ale cheltuielilor bugetare. Potrivit unui răspuns transmis FACIAS, președintele ASF a încasat în 2024 un venit lunar de peste 21.500 euro, echivalentul a aproximativ 1.298.638 lei anual. Tot în 2024, Prim-vicepreședintele ASF a primit 1.199.673 lei anual, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 euro lunar. Vicepreședinții ASF au avut indemnizații brute lunare între 85.000 și 91.500 lei, iar membrii neexecutivi ai Consiliului ASF au încasat lunar între 37.000 și 50.600 lei, echivalentul a 7.400 – 10.100 euro. Veniturile ASF provin din tarifele și cotele curente de la entitățile pe care le reglementează, bani care provin, de fapt, din polițele achitate de cetățeni”, spune FACIAS.
Ironic sau nu, veniturile cele mai mari ale directorilor ASF au fost chiar în anii în care Euroins și City Insurance au dat faliment.
„FACIAS subliniază că cele mai mari indemnizații ale membrilor ASF au fost încasate tocmai în anii 2022 și 2023, exact în perioada în care piața asigurărilor a fost afectată de falimentele City Insurance și Euroins, fără ca ASF să ia măsuri pentru a preveni dezastrul. În 2022, președintele ASF a primit un venit brut anual de 1.524.998 lei, echivalentul a peste 127.000 lei pe lună, iar în 2023 indemnizația acestuia a crescut la 1.591.082 lei, adică aproximativ 132.590 lei pe lună, peste 26.500 euro”, mai spune FACIAS.
Efectele falimentelor răsunătoare sunt resimțite și astăzi, însă asupra ASF nu au existat niciun fel de repercusiuni.
„În timp ce șefii ASF continuă să încaseze sume colosale, efectele falimentelor din asigurări se resimt în buzunarul românilor. Până la 31 decembrie 2024, erau înregistrate 502.823 de cereri de plată ca urmare a falimentelor celor două companii, însă doar 60% dintre acestea au fost soluționate, plățile efectuate ridicându-se la 2,6 miliarde lei.
FACIAS atrage atenția că, dispariția celor doi mari asigurători a generat o criză fără precedent pe piața RCA, în timp ce prețurile polițelor au explodat, dublându-se în anumite perioade. Costurile acestui haos au fost suportate exclusiv de cetățeni.
În anul 2023, FACIAS a sesizat Parchetul General cu un denunț în care a arătat în detaliu cum conducerea ASF, știind dificultățile cu care se confrunta Euroins, a decis să nu acționeze în sensul atribuțiilor sale conform legii de “asigurare a protecției asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieţei asigurărilor”. Deși, ASF știa din 2020 că Euroins nu are fondurile necesare acoperirii daunelor, s-a rezumat la a aplica niște amenzi fără să acționeze pentru a preveni dezastrul falimentului”, concluzionează FACIAS.
Au salarii si prime obscene pentru ca sunt o organizatie parazita care tine partea asiguratorilor, care ne fura pe fata, cu legea in mana. Ia sa nu mai fie obligatorie asigurarea RCA, sa vedeti cum o sa reduca preturile cand o sa vada ca nu mai au clienti, si o sa plateasca si despagubirile!
Cum sa fie performanta cand se lupta intre ei? Cine sa munceasca? Protejatii? No way