AcasăNewsPiaţa antichitatilor, invadata de falsurile din Siria

Piaţa antichitatilor, invadata de falsurile din Siria

Razboiul si teroristii nu au ocolit siturile istorice de o valoare inestimabila din aceasta tara, clasificate in patromoniul mondial Unesco. Insa traficantii de obiecte de arta antice nu reusesc mereu sa puna mana pe artefacte rare, dar afacerea ramane profitabila, cata vreme lacomia occidentala persista.

Manuscrise „nepreţuite„ pentru toţi naivii

Vechi carti de magie neagra, biblii legate in piele, opere religioase din vremea cruciadelor sunt numai cateva exemple de vestigii nepretuite care se afla la Muzeul National din Damasc. In realitate, aceste ”pretioase relicve” sunt doar copii extrem de bine facute de catre traficantii eruditi din laboratoarele clandestine din Damasc, Alep sau alte orase din Siria. Pentru a satisface cererea colectionarilor occidentali, traficantii s-au lansat intr-o vasta operatiune de confectionare de replici. Falsuri care au inundat, incepand cu 2015, piata occidentala, cata vreme sunt ravnite de lacomi si naivi colectionari care cred ca jefuirea de templuri si situri istorice este o ocazie de neratat pentru a pune mana pe relicve rarisime fara grija unor repercusiuni din partea autoritatilor.

Racolarea specialistilor

Escrocii lucrează mână-n mână cu specialiştii ajunşi şomeri din cauza războiului

”Traficul a inceput sa se extinda in februarie 2015”, a explicat dr. Maamoun Abdul Karim, directorul general al Antichitatilor si muzeelor din Damasc. Acesta a adaugat: ”Jefuitorii au atacat deja toate siturile antice in 2013 si in 2014 dar nu au reusit sa ia toate obiectele, din diferite motive, si atunci s-au lansat in fabricarea de falsuri”. O afacere extrem de bine organizata. Mai cu seama ca artizanatul a facut si face parte din traditia sirienilor iar tara nu duce deloc lipsa de experti in materie, de arheologi si anticari care, aflati in somaj si saracie, dat fiind situatia din Siria, sunt gata sa colaboreze cu falsificatori pentru a supravietui.

Rezultatele iau ochii

O asemenea colaborare a dus, in majoritate, la profituri rapide. Spre exemplu, in provincia Idlib, controlata de rebelii sirieni, specialitatea falsificatorilor este confectionarea de replici ale mozaicelor romane si grecesti. ”Antichitatile” sunt deseori reingropate in situri vechi pentru a la conferi autenticitate. Deseori, naivilor colectionari le sunt prezentate si materiale video, in care sunt aratate descoperiri miraculoase in urma ”sapaturilor”. Pe de alta parte, daca anumite replici pot fi rapid descoperite de catre specialisti, altele sunt atat de bine realizate incat numai o analiza precisa facuta in laboratoare poate dovedi ca este vorba de un fals. Uneori, relicve adevarate si relicve false sunt amestecate in scopul de a face detectarea adevarului cat mai dificila.

80% sunt tepe

Potrivit doctorului Abdul Karim, 80% din antichitatile care ajung in Liban de provenienta din Siria nu sunt decat falsuri. Mai mult, calauzele si contrabandistii nu se tem de autoritati. In caz de confiscare a obiectelor, dovada ca este vorba de niste falsuri si nu de obiecte autentice apartinand patrimoniului istoric al tarii va antrena o reducere considerabila a pedepselor. Dupa emergenta organizatiei teroriste Statul Islamic in Siria si in Irak, combatantii jihadisti au procedat la o salbatica si sistematica distrugere a templelor si vestigiilor trecutului pre-islamic. Orasul antic Palmira, ale carei temple sunt inscrise in patrimoniul mondial Unesco, a devanit un simbol al atacurilor Daesh impotriva mostenirii arhitecturale si culturale din regiune. Insa jihadistii au si valorificat antichitati, traficul cu aceste obiecte fiind si una din sursele de venit ale organizatiei. Palmira, care a fost cucerit de ISIS in mai 2015, a fost preluata de armata guvernamentala siriana sustinuta de aviatia rusa in 27 martie 2016.

author avatar
Tudor Borcea
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger