AcasăNewsPetroyuanul, garantat cu un distrugator in Stramtoarea Ormuz

Petroyuanul, garantat cu un distrugator in Stramtoarea Ormuz

Distrugatorul chinez, un garant al tranzactiilor in renminbi

Petrodolarul are un nou inamic in coaste, anume un distrugator chinez, care, pentru prima data in istorie, a ancorat in portul iranian Bandar Abbas.

Distrugatorul chinez cu alaiul insotitor au rasarit ca niste ghimpi in fieful US Navy din Bahrein si Emiratele Arabe Unite, unde petrodolarul e tot la inaltime.

Distrugatorul chinez, un garant al tranzactiilor in renminbi

„Vizita” cu bataie lunga

Comandantul bazei iraniene din Bandar Abbas, amiralul Hossein Azad,  a declarat ca distrugatorul chinez e doar intr-o vizita, ce-i drept „istorica”, in cursul careia va participa la un exercitiu militar avand ca tema „acordare de ajutor pe mare si salvare”. Prezenta navelor chineze atat de aproape de Stramtoarea Ormuz, „canalul” prin care se transporta o vasta cantitate de petrol, este o provocare pentru Flota 5 a SUA, ancorata in Bahrein. Miza acestui „joc” este schimbarea monedei la nivel mondial in sectorul energetic, unde China este mai mult decat o putere „emergenta”.

Talonarea dolarului si a flotei americane

Banca Populara a Chinei are in desfasurare aranjamente pentru a propulsa renminbi cu peste 30 de banci centrale in sectorul energetic. Politica financiara a Chinei in momentul de fata este „sa taloneze” dolarul si sa serveasca drept optiune imediata pentru tranzactii in care moneda americana nu este dorita. In Golful Persic, China reprezinta piata principala pentru producatorii de hidrocarburi. Si coopereaza excelent cu Rusia, si ea prezenta inOrientul Mijlociu, in sensul atacarii dolarului. De cativa ani, China cumpara petrol  in renminbi din Iran, iar din 2012 si din Abu Dhabi. Cu Rusia, are un contract pentru gaze in valoare de 400 miliarde de dolari, in… renminbi. Cum rolul de importator principal al petrolului si gazelor din Orientul Mijlociu creste, China socoteste necesar sa-si extinda si cooperarea militara in zona.

author avatar
Adina Mutar
433 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger