Cauta

„Petrov” face circ! Nu recunoaște, dar admite colaborarea cu Securitatea

Fostul președinte Traian Băsescu a trecut, ieri, prin mai multe situații dificile la Curtea de Apel București. Acesta a participat la primul termen al procesului în care se va stabili dacă a fost sau nu colaborator al Securității. Fostul președinte a fost dat în judecată de CNSAS, care a descoperit câteva documente care îl încriminează. Conform actelor de la dosar, Băsescu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică sub numele conspirativ de ”Petrov”, când era student.

Fostul președinte din nou în fața ”pixelului albastru”

Ședința a durat mai bine de trei ore. În tot acest timp fostul președinte a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse. În instanță, acesta a cerut voie ca pe durata interogării să stea pe scaun. Avocatul fostului președinte a completat că starea de sănătate nu-i permite să stea prea mult timp în picioare. La dosarul cauzei există mai multe documente care îl încriminează pe fostul președinte. Două note de la SRI și una de la MApN prin care acesta își turna colegii și cunoscuții sub numele conspirativ „Petrov”.

Turna din 1972

Traian Băsescu nu este deranjat că pseudonimul „Petrov” are o tentă ruseacă

Potrivit Consiliului, Traian Băsescu ar fi fost recrutat de Securitate în 1972, în perioada în care era student la Institutul de Marină. Din dosar lipseşte, însă, angajamentul semnat de fostul președinte. Conform celor de la CNSAS, acestă dovadă ar fi fost distrusă în 1979. Dar documentele depuse în instanță, pe numele „Petrov”, demonstrează ca Băsescu este aceeași persoană cu „Petrov” care ar fi dat informaţii despre mai mulți studenţi. „Petrov” ar fi sesizat securităţii „aspecte operative” despre colegi.

Curat ca Albă ca Zăpada

Prima întrebare pentru Băsescu a fost legată de numele conspirativ. „Nu am știut niciodată că mi s-a dat un nume conspirativ. Atunci când am dat acele date colonelul de acolo mi-a spus să scriu așa. După revoluție am aflat că ei reprezintă de fapt Securitatea”, a zis Băsescu. Ulterior, magistratul l-a întrebat dacă era pregătit să ia contact cu entități străine din moment ce se pregătea să devină căpitan de marină.

Scuze despre delațiunile date

Eram studenți, ce era să facem? Vara mergeam în Mamaia nord unde veneau și studente din Cehoslovacia. Da, domnule președinte. Noi eram pregătiți în institut. Navele românești operau în toate porturile lumii. Eram pregătiți pentru contacte cu străinii din  punct de vedere comercial și al vocabularului standard ce aveam să îl folosim. Datorită acestei atmosfere legate de studenții de la marină, noi nu ne ascundeam. Era ceva firesc, natural”, a zis Băsescu.

Ultimele stiri

  • „Statul paralel”, dezintegrat la ordinul SUA!
  • Americanii nu mai cred în capitalismul american
  • Profit să iasă. Big Pharma bate palma cu producătorii chinezi de medicamente
  • Mourinho poate da cea mai mare lovitură din istoria fotbalului
  • Adio, mândria fotbalului românesc!
  • Zeci de miliarde de euro pentru ”PNRR”-ul Ucrainei. Zelenski a promis că stârpește corupția
  • Tragedie la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu. Internată cu forţa, o femeie de 30 de ani s-a spânzurat în baie!
  • S-a legalizat invazia. Statele europene, obligate să primească și să finanțeze migranții
  • Avertizare ANM. Vremea se schimbă radical: vin ploile! Care vor fi cele mai afectate zone din ţară
  • Ce este taxa pe kilometraj pe care, mai nou, şoferii trebuie s-o plătească. De unde începe totul
  • Exit mobile version