AcasăNews„Petrov” face circ! Nu recunoaște, dar admite colaborarea cu Securitatea

„Petrov” face circ! Nu recunoaște, dar admite colaborarea cu Securitatea

Fostul președinte Traian Băsescu a trecut, ieri, prin mai multe situații dificile la Curtea de Apel București. Acesta a participat la primul termen al procesului în care se va stabili dacă a fost sau nu colaborator al Securității. Fostul președinte a fost dat în judecată de CNSAS, care a descoperit câteva documente care îl încriminează. Conform actelor de la dosar, Băsescu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică sub numele conspirativ de ”Petrov”, când era student.

Fostul președinte din nou în fața ”pixelului albastru”

Ședința a durat mai bine de trei ore. În tot acest timp fostul președinte a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse. În instanță, acesta a cerut voie ca pe durata interogării să stea pe scaun. Avocatul fostului președinte a completat că starea de sănătate nu-i permite să stea prea mult timp în picioare. La dosarul cauzei există mai multe documente care îl încriminează pe fostul președinte. Două note de la SRI și una de la MApN prin care acesta își turna colegii și cunoscuții sub numele conspirativ „Petrov”.

Turna din 1972

Traian Băsescu nu este deranjat că pseudonimul „Petrov” are o tentă ruseacă

Potrivit Consiliului, Traian Băsescu ar fi fost recrutat de Securitate în 1972, în perioada în care era student la Institutul de Marină. Din dosar lipseşte, însă, angajamentul semnat de fostul președinte. Conform celor de la CNSAS, acestă dovadă ar fi fost distrusă în 1979. Dar documentele depuse în instanță, pe numele „Petrov”, demonstrează ca Băsescu este aceeași persoană cu „Petrov” care ar fi dat informaţii despre mai mulți studenţi. „Petrov” ar fi sesizat securităţii „aspecte operative” despre colegi.

Curat ca Albă ca Zăpada

Prima întrebare pentru Băsescu a fost legată de numele conspirativ. „Nu am știut niciodată că mi s-a dat un nume conspirativ. Atunci când am dat acele date colonelul de acolo mi-a spus să scriu așa. După revoluție am aflat că ei reprezintă de fapt Securitatea”, a zis Băsescu. Ulterior, magistratul l-a întrebat dacă era pregătit să ia contact cu entități străine din moment ce se pregătea să devină căpitan de marină.

Scuze despre delațiunile date

Eram studenți, ce era să facem? Vara mergeam în Mamaia nord unde veneau și studente din Cehoslovacia. Da, domnule președinte. Noi eram pregătiți în institut. Navele românești operau în toate porturile lumii. Eram pregătiți pentru contacte cu străinii din  punct de vedere comercial și al vocabularului standard ce aveam să îl folosim. Datorită acestei atmosfere legate de studenții de la marină, noi nu ne ascundeam. Era ceva firesc, natural”, a zis Băsescu.

author avatar
Ramona Feraru
1.062 afisari

13 COMENTARII

  1. Basescu prins cu mata in sac face pe prostul !!,sa declari „contrainformatiile militare nu tin de serviciile de securitate ” ca nu stiai asta este este ca si cum ai spune sunt tampit nu stiu cum ma chiama !!.
    Sper ca sa existe un complet de judecata care sa-si faca treaba ,iar Basescu sa ajunga unde-i este locul -la bulau !.

  2. Nu exista fiinta mai abjecta ca acest individ. In toata viata lui nu a facut nimic util pentru cetateni, decat pentru familionul lui.

  3. Chiorule acolo e pe acte si turnatorii nu pe ce nu vrei sa-ti amintesti tu. Apoi urmeaza scoaterea ta in afara politicii si parnaia pt uz de fals in inscrisuri. Ce iti place mecanica, tamplaria sau bucataria? La bucatarie tre sa-ti mearga ochii, la tamplarie mainile iar la mecanica iti trebuie degetele fine dar puternice.Ia un covrig medical si fa 10×10, caci te vad cu Dracnia la park auto Jilava…

  4. Va asteptati la altceva din partea lui Basescu, decat la minciuna, nu putea sa nu fie Securist, ca n-ar fi plecat in veci la Anvers. Insa Chiorete ne crede prosti pe toti, va aduceti aminte cand il injura Silvian Ionescu, de ce oare ?

  5. Tovarasul Predeinte securist greu, sa ne spuna daca este Mason ? In ce loja activeaza si cum a ajuns Mircea Basescu gradul 33, pentru relatiile de afaceri cu etnia Roma ?

  6. legea securistoida de deconspirare a cui arunca toate belelele in capul colaboratorilor in timp ce tortionarii si abuzatorii sunt bine merci .aceasta lege afost data pentru protectia securistilor ,de ce se spune x acolaborat cu securitatea si nu a colaborat cu securistul y ei fiind protejati asa este unii cu ocara altii cu daraua.

  7. Ramona nu fi idioată. Manipulezi prostimea după bunul plac. Băsescu a recunoscut că a colaborat cu Contrainformațiile Militare, nu cu Securitatea. De ce nu scrieți adevărul ?

  8. propunere 5lasuta dinpensia securistilor sa fie redirectionat spre cea a informatorilor pentruca in capul lor se sparg toate faradelegile facute de securitate ei fiind bine merci la adapost.

  9. Cum zic.
    – Adresa nr. DGZ- S/92 din 28 iulie 2004, trimisă de generalul locotenent Gheorghe Rotaru, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA)MAPN, generalului de brigadă dr. Gheorghe Nicolaescu, şeful Direcţiei Siguranţă Militară. Prin această adresă se solicită identificarea în arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
    – Raportul olograf al şefului Departamentului Arhivă din cadrul Direcţiei Siguranţă Militară, Marin Deaconu, cu privire la identificarea documentelor referitoare la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
    – Adresa nr. 0860 din 16 august 2004, trimisă de generalul de brigadă dr. Gheorghe Nicolaescu, şeful Direcţiei Siguranţă Militară, generalului locotenent Gheorghe Rotaru, şeful DGIA. Adresa confirmă colaborarea lui Traian Băsescu cu Direcţia a IV a Securităţii (Contrainformaţiile Militare).
    Din aceste documente reies următoarele:
    1. Traian Băsescu a fost recrutat în 1973, în perioada în care era student la Institutul de Marină, cu dosarul de colaborator nr. 3990/09.11.1973. Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV a Securităţii (Contrainformaţiile Militare).
    2. In arhiva Direcţiei Siguranţă Militară de la Piteşti, exista “Registrul-jurnalul pentru evidenţa reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa”, din care reiese că Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV a Securităţii.
    3. In arhiva Direcţiei Siguranţă Militară de la Piteşti, exista adresa nr. 00151392 din 29.09.1976 prin care dosarul personal de colaborator al Securităţii nr. 3990/09.11.1973 al lui Traian Băsescu a fost transferat la Inspectoratul judeţean Constanţa al Ministerului de Interne (Securitatea Constanţa)…

  10. Tovarășul Băsescu, tovarăș și cu Nicolae și Elena Ceaușescu și tovarăș al tuturor tovarășilor, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger