AcasăNewsPetrom va scumpi carburantii din cauza redeventei

Petrom va scumpi carburantii din cauza redeventei

Reprezentantii OMV Petrom n-au intrat deloc in ”fibrilatie” la auzul vestii ca redeventa platita catre stat s-ar putea majora de 15 ori. Sefa Petrom a anuntat sec noi scumpiri.

Desi este ”beton”, contractul de privatizare al Petrom (”usor” dezavantajos pentru Romania) nu prevede limite pentru redeventa (taxa de exploatare) platibila catre stat. Aceasta este acum de circa 6%. Reprezentantii OMV Petrom au declarat la fiecare scumpire a carburantilor ca majorarea este urmarea majorarii cotatiei petrolului la nivel mondial. Titeiul este cotat acum cu peste 100 $/baril, dar in Romania este extras cu 16 $/baril.

Sefa OMV Petrom, Mariana Gheorghe, are ac de cojocul redeventei: scumpirea ”corespunzatoare” a carburantilor

Iritat de atitudinea de fronda a conducerii companiei petroliere, presedintele Traian Basescu a avertizat ca redeventa se va modifica peste doi ani. ”Ce astept eu, si cred ca este momentul potrivit, este anul 2014, cand trebuie rediscutata redeventa. Si atunci Petrom trebuie sa stie ca redeventele in Romania nu vor fi mai mici decat in statele arabe”, a spus seful statului.

Majorari de taxe = scumpirea benzinei

In tarile arabe, taxa de exploatare sau participatia statului la valorificarea productiei ajunge la 85% in Arabia Saudita, si chiar la 90% in Irak. Desi ar putea fi obligati sa plateasca astfel de redevente,  reprezentantii OMV Petrom nu au nicio ”apasare”, deoarece detin ”patentul” de facut profit pe timp de criza: scumpirile dese. ”Preturile vor fi afectate corespunzator cu nivelul de fiscalitate”, a avertizat la randul sau sefa OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Cu alte cuvinte, daca statul mareste redeventa, Petrom scumpeste ”corespunzator” carburantii.

author avatar
Arpad Dobre
390 afisari

3 COMENTARII

  1. oameni buni…ia uitati ce frumoes e afara.. ce ar fi sa mai lasati masinile in parcare si sa mai circulati din cand in cand si cu mijloacele de transport in comun… in felul asta faceti si economii :))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger