AcasăNewsPetrom are liber la profituri uriase si in 2012

Petrom are liber la profituri uriase si in 2012

Autoritatile au anuntat ca vor lua masuri „dure” impotriva companiilor petroliere, carora le vor taia veniturile mari si le vor inzeci redeventele. Asa va fi, dar abia din vara anului 2013.

Asadar, petrolistii, in general, si OMV Petrom in special, vor fi obligati la plata „taxei Robin Hood”, prin care, pe langa impozitul de 16%, vor mai plati in plus din profiturile lor uriase un procent ramas deocamdata neprecizat.

Compania condusa de Mariana Gheorghe a obtinut in 2011 un profit net de aproape 900 de milioane de euro, iar in acest an ar putea depasi un miliard de euro

Petrom a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit de aproape 400 de milioane de euro. Sefa companiei, Mariana Gheorghe, a precizat ca profitul a fost obtinut din vanzarea de gaze in vremea gerurilor mari din februarie-martie. Impreuna cu scumpirile anterioare si ulterioare la carburanti, Petrom ar putea tinti in acest an un profit de peste un miliard de euro. Ministrul economiei,  Daniel Chitoiu, a anuntat ieri ca guvernul are in vedere elaborarea unui act normativ in acest sens si aprobarea lui pana la sfarsitul acestui an. Ideea este buna, dar Codul Fiscal prevede ca orice modificare de taxe si impozite intra in vigoare la sase luni de la adoptarea actului normativ. Asadar, daca „taxa Robin Hood” va fi adoptata in decembrie 2012, efectele sale asupra bugetului de stat se vor vedea  abia din vara anului 2013.

Redevente  mici pana in 2015

Ministerul economiei anuntase in urma cu o saptamana ca si nivelul redeventelor (taxele de exploatare a resurselor minerale) va fi modificat inca din acest an si adus la acelasi nivel ca in UE, unde media este de 20%. In Romania, Petrom, de pilda, plateste redevente pentru petrol si gaze intre 3,5% si 13% din productie. Aceste limite sunt intangibile  pana in decembrie 2014, pentru ca asa s-a stabilit la privatizarea Petrom. Drept urmare, abia din 2015 ar putea obtine statul renegocierea redeventelor, daca va mai ramane ceva petrol de taxat.

author avatar
Arpad Dobre
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger