AcasăNewsPetrolul i-a asezat subit la masa pe Obama si Wen Jiabao

Petrolul i-a asezat subit la masa pe Obama si Wen Jiabao

Wen Jiabao l-a avertizat pe Obama ca „fortele straine” nu trebuie sa se amestece sub nicio scuza

La finalul celui de-al 19-lea summit ASEAN, desfasurat la Bali, Indonezia, Barack Obama si premierul chinez Wen Jiaboo au avut o intalnire neprogramata.

Tema care i-a facut pe cei doi sa sara peste „treptele” diplomatice a fost disputa privind petrolul din Marea Chinei de Sud.

Resurse aproape cat ale Arabiei Saudite

Wen Jiabao l-a avertizat pe Obama ca „fortele straine” nu trebuie sa se amestece sub nicio scuza

Intalnirile la acest nivel, chiar si cele ale liderilor din tarile lumii a treia, se desfasoara in urma unor pregatiri diplomatice demarate cu luni, uneori chiar cu ani inainte, in care se stabileste o agenda stricta de discutii. Faptul ca americanii si chinezii au considerat necesar sa treaca peste aceste proceduri si au decis sa abordeze, subit, tema disputei referitoare la Marea Chinei de Sud, demonstreaza interesul extraordinar al partilor. Disputa este de fapt intre China si alte cateva state asiatice, care pretind drepturi teritoriale asupra marii in cauza, cele mai vocale fiind Malaezia, Filipine, Taiwan, Brunei si Vietnam. Importanta acestei zone maritime este data de depozitele uriase de petrol existente, care sunt estimate la 213 miliarde de barili, adica  80% din rezervele pe care le are Arabia Saudita!

SUA isi pune baze pe-aproape

SUA si Japonia vor sa arbitreze „meciul” dintre China si vecinii sai, americanii fiind foarte interesati de alianta Asia-Pacific, dupa ce au ajuns la concluzia ca Europa si-ar putea pierde pozitia de partener principal de business, din cauza crizei prelungite. China, insa, este deranjata de faptul ca SUA isi intareste influenta militara in zona, sporind efectivele din  Australia cu 2500 de militari, plus nave si aparate de zbor , inclusiv in portul Darwin, aflat la  820 kilometri de Indonezia, in apropierea petrolului din Marea Chinei de Sud!

author avatar
Silviu Ionescu
552 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger