AcasăNewsPetrolistii si-au facut cartel pe messenger

Petrolistii si-au facut cartel pe messenger

Sefa Petrom, Mariana Gheorghe, sustine ca renuntarea la benzina Eco Premium a fost justificata economic

Firmele Petrom, Rompetrol LukOil, MOL si Agip sunt suspectate ca ar fi facut intelegeri de tip cartel. Ele risca amenzi de 5% din cifra de afaceri, iar Petrom poate lua cea mai mare penalizare, de 160 de milioane de euro.

Sefa Petrom, Mariana Gheorghe, sustine ca renuntarea la benzina Eco Premium a fost justificata economic

Consiliul Concurentei a inceput inca din 2005 o verificare la principalii producatori si distribuitori de carburanti din Romania, motivul fiind majorarea nejustificata a preturilor la benzina si motorina. Ulterior, s-a aflat ca OMV Petrom, Rompetrol LukOil, MOL si Agip , care sunt, cel putin teoretic, firme concurente, se intelegeau foarte bine intre ele. Atat de bine, incat schimbau impresii inclusiv pe messenger sau pe mail. Acest lucru a iesit la iveala dupa ce reprezentantii unei firme ar fi ”sifonat”  informatia catre autoritati. Controlul Consiliului Concurentei a scos la iveala faptul ca aceste firme ar fi cazut de acord  cu scoaterea de pe piata in 2009 a benzinei tip Eco Premium fara plumb, aditivata.  ”In perioada mentionata , Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti. Decizia s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont  de interesele consumatorilor”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Amenzi uriase

Comisia Europeana a fost informata si apoi si-a dat acordul ca firmele implicate sa fie penalizate pentru aceste activitati de tip cartel. Legislatia europeana prevede  amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri, dar surse de pe piata carburantilor sustin ca acestea vor fi de maximum 5%. Chiar si asa, OMV Petrom, care are o cota de piata de peste 40%, risca  o amenda de peste 160 de milioane de euro, urmata de Rompetrol, cu 70 de milioane de euro, si de LukOil , care poate fi amendata cu peste 50 de milioane de euro.

author avatar
Arpad Dobre
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger