AcasăNewsPetrolistii dau in judecata guvernul

Petrolistii dau in judecata guvernul

Petrolistii straini din Romania, reuniti in asociatia ROPEPCA, sustin ca nu pot plati si taxa de stalp, si redevente majorate. Ei ameninta ca fie vor da statul in judecata, fie vor parasi tara noastra, dand, astfel, un semnal negativ pentru investitori.

Sondele sunt scoase din uz mai devreme din cauza taxei pe stalp

Dupa ce au inventat taxa pe stalp si au ramas uimite de cati bani vor incasa, autoritatile au anuntat ca vor majora si redeventele pentru petrol si alte resurse minerale. Initial, finantistii statului estimasera ca taxa de stalp le va aduce, pe tot anul, putin peste 400 de milioane de lei. Cand au primit declaratiile companiilor obligate sa achite acea taxa, autoritatile au constatat ca vor incasa peste un miliard de lei, mai mult decat dublul estimarilor. Colectarea actualelor impozite si taxe se afla mult sub necesarul bugetului, astfel ca guvernantii au anuntat ca vor sa majoreze si redeventele la petrol si resurse minerale, moment in care investitorii straini din domeniu s-au revoltat si au trecut  la avertismente si chiar amenintari.

„Romania, o tara usor de parasit”

Taxa pe stalp se refera inclusiv la sonde si alte instalatii petroliere, fiind echivalentul a 1,5% din valoarea investitiei respective. Pe de alta parte, legea nu face diferenta intre zacaminte, iar redeventele platite de companiile petroliere se situeaza intre 3% si 13%  din productia de hidrocarburi, aceste procente urmand a fi majorate. Vicepresedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), Arthur Stratan, ameninta ca daca redeventele vor fi prea mari, petrolistii vor da statul in judecata. El a tinut sa precizeze ca proiectele petroliere nu sunt niscaiva buticuri la colt de strada, ci afaceri pe zece- cinsprezece ani, iar descoperirile de noi rezerve sunt sporadice si reduse ca volum. „Romania este o tara usor de parasit”, a avertizat Stratan. Printre membrii ROPEPCA se numara Chevron, AMROMCO, Rompetrol etc.

author avatar
Arpad Dobre
531 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger