AcasăNewsPeștele săracului se întoarce pe masa românilor

Peștele săracului se întoarce pe masa românilor

”Nicio masă fără pește” se întoarce, după 30 de ani

Plătica, crapul, știuca, șalăul, roșioara și bibanul din Dunăre se pregătesc să invadeze piața românească. Sucursala din Tulcea a Companiei Naționale Unirea va achiziționa de la pescari întreaga cantitate capturată din Deltă și o va pune în vânzare, la prețuri mici, în magazinele din țară, punând frână, astfel, importurilor masive de pește, care acopereau 90% din piață.

Nicio masă fără pește se întoarce după 30 de ani

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, compania națională înființată anul trecut pentru a ajuta producătorii români să-și vândă marfa în țară, a început să lucreze în forță. Aceasta a încheiat deja contracte cu supermarketuri din țară pentru vânzarea speciilor de pește care au dispărut de mult timp de pe piață. ”România este un mare producător de pește de consum național. Sigur, nu avem somon, nu avem doradă, dar avem pești care înainte, cu ani de zile în urmă, reprezentau hrana de bază a omului sărac, cum ar fi crap, știucă, șalău, biban. Avem foarte mult pește în Delta Dunării, au apărut chiar specii care dispăruseră, cum este și linul. Problema este că pescarii vin cu peștele la cherhana, iar acolo nu este oprit decât peștele foarte valoros, mare, de calitate. Celălalt se aruncă în Dunăre, sunt sute de kiograme care se aruncă săptămânal în Dunăre, pește mic, dar care are valoare economică, pentru că poate fi folosit în diferite preparate și în diferite tipuri de prezentare, și care are și un alt avantaj foarte mare: este ieftin. Acolo am creat bursa de pește, care a început să lucreze, destul de greu, dar a început. Avem un punct de lucru la Tulcea, iar la Consiliul de Administrație am aprobat numirea unui director la sucursală. I-am dat nomenclatorul de produse pentru valorificare, mai ales scrumbie, roșioară, care se vor vinde și așa, proaspete, în măsura în care respectăm timpul de 48 de ore până la 72 de ore, dacă nu, facem preparate, care deja au apărut în magazinele din București. Și vom face mai departe alte preparate, cum ar fi făina de pește”, ne-a declarat prof.dr. Mircea Coșea, membru în Consiliul de Administrație al companiei naționale Unirea.

Specialitățile lipovene ajung pe piață

Peștele, preparat în diferite forme va ajunge atât în magazinele companiei, cât și în supermarketuri. ”La Tulcea avem și o echipă de specialiști din zonă care fac toaleta peștelui, adică îl curăță, îl eviscerează, îl prezintă ca model tradițional de Deltă. Este plătica, de exemplu, care are cam 600-700 de grame bucata, cu dezavantajul oaselor multe, dar lipovenii mănâncă acest pește crestat și așa îl vindem, gata crestat. Avem afumătoare la rece pentru scrumbii, acum a început sezonul în mare, și există un fel de acord cu proprietarul unei instalații din Deltă de măcinare a peștelui, fără oase, și iese o pastă cu care se vor prepara cârnați de pește, mititei de pește, zacuscă de pește. Noi nu avem calitatea peștelui oceanic, dar avem pește foarte bun, pe care românii îl mănâncă de câteva sute de ani, poate chiar mai mult. Scopul nostru este să-l aducem pe piață. Deja s-au făcut contracte, chiar cu anumite supermarketuri, pentru a introduce peștele românesc, care a și apărut de altfel, în cantități mai mici, dar ele cresc în permanență”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.565 afisari

4 COMENTARII

  1. Se va pune joahhanis și pnl-u ,,partidu mieu** contra și ămpotriva a tot ce e bun sau românesc,nu veți face nimic!

    • Hai lasă prosteala asta psd-ista. Ciuma roșie este marea problema pe capul țări nu Iohannis

  2. Este foarte bine ce se face. Trebuie doar găsită modalitatea că peștii să fie controlați sa nu fie plini de metale grele. In rest eu mă bucur să pot cumpăra o știucă, un somn sau crap romanesc!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger