AcasăNewsPeste 600 de blocuri din Capitală rămân fără apă caldă. Ce sectoare...

Peste 600 de blocuri din Capitală rămân fără apă caldă. Ce sectoare sunt afectate

sursa foto: Facebook/C.M. Termoenergetica București

Se anunță noi lucrări la rețeaua de termoficare din Capitală, pe durata cărora sute de blocuri din aproape toate sectoarele orașului vor rămâne fără apă caldă.

Aproape 650 de blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5 din Capitală vor rămâne fără apă caldă, din cauza unor lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice. Un anunț în această privință a venit marți, 1 octombrie, de la nivelul companiei Termoenergetica.

Concret, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) anunță, prin intermediul unui comunicat, faptul că se vor face lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice, în zone din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5 din Capitală. Așadar, un singur sector din cele șase ale Capitalei nu este vizat de astfel de lucrări care vor duce la întreruperea furnizării agentului termic pentru apă caldă în blocuri.

Cele mai multe blocuri care nu vor avea apă caldă pe durata acestor lucrări se află în sectoarele 5, 3 și 4.

Conform comunicatului Termoenergetica, vor fi efectuate următoarele intervenții:

1. Rețeaua termică primară – conductă Dn 500mm, în zona Căii Griviţa din Sectorul 1. Se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic primar pentru apă caldă către 5 puncte termice (20 blocuri și imobile) până în data de 02 octombrie 2024, ora 23.30. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1981, această porțiune de rețea având aproape 45 de ani de funcționare.

2. Rețeaua termică primară – conducte cu diametre de 600mm/700mm/900mm, în zona străzilor Orzari, Vidraru, Episcop Damaschin, Apostol Margarit și a Șoselei Mihai Bravu din Sectorul 2. Se vor executa lucrări de modernizare în cadrul proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare aferent Magistralei II Sud – Lot 1 – Obiectiv 4 – tronson C4MB – CM43” și lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 5 puncte termice (79 blocuri) până în data de 05 octombrie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987, această porțiune de rețea având peste 35 de ani de funcționare.

3. Rețeaua termică primară – conductă Dn 1000mm, în zona străzii Știrului și a Șoselei Mihai Bravu din Sectorul 3. Se vor executa lucrări de modernizare în cadrul proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare aferent Magistralei II Sud – Lot 1 – Obiectiv 1 – tronson CS5 Bobocica – C4MB” și lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către șase puncte termice (126 blocuri) până în data de 05 octombrie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1975, această porțiune de rețea având aproape 50 de ani de funcționare.

4. Rețeaua termică primară – conducte Dn700mm, în zona Șoselei Mihai Bravu din Sectorul 3. Se vor executa lucrări de modernizare din cadrul proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare pe o lungime de 32 km aferent Magistralei II Sud –Obiectiv 3 – tronson C02 – CM43”, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 3 puncte termice (31 blocuri) până în data de 05 octombrie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1968, această porțiune de rețea având peste 50 de ani de funcționare.

5. Rețeaua termică primară – conductă Dn700mm, în zona Șoselei Mihai Bravu din Sectorul 3. Se vor executa lucrări de modernizare din cadrul proiectului “Reabilitarea sistemului de termoficare aferent Magistralei II Sud – Lot 1 – Obiectiv 4 – tronson C4MB – CM43”, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 5 puncte termice ( 56 blocuri) până în data de 05 octombrie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1986, această porțiune de rețea având 38 de ani de funcționare.

5. Rețeaua termică primară – conductă Dn 700mm pe Șoseaua Olteniței din Sectorul 4. Se vor executa lucrări de deblindare și de reîntregire a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 8 puncte termice (89 blocuri și 5 agenți economici) până în data de 04 octombrie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1982, această porțiune de rețea având peste 40 de ani de funcționare.

6. Rețeaua termică primară – conductă Dn 500mm în zona intersecției Calea 13 Septembrie cu strada Petre Ispirescu din Sectorul 5. Se vor executa lucrări de remediere a unei avarii, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 13 puncte termice (246 blocuri) până în data de 03 octombrie 2024, ora 23.00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1989, această porțiune de rețea având 35 de ani de funcționare.

Termoenergetica anunță, totodată, că termenele inițiale de repunere în funcțiune a sistemului de termoficare sunt estimate înainte de deschiderea șantierelor și decopertarea galeriilor. Iar „finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora, care este în directă legătură cu starea de degradare a conductelor”.

Nicușor Dan: E poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii

De altfel, pe lângă faptul că stau cu ochii pe anunțurile oficiale, pentru a afla cât durează perioadele cu lucrări în care la robinetele din apartamente nu curge decât apă rece, nu sunt puțini locuitorii Capitalei care se întreabă dacă s-ar putea scumpi căldura în această iarnă. În tot acest context, vă amintim că, recent, primarul Capitalei a făcut precizări în această privință.

Edilul general a afirmat că a fost „un calcul” să nu fie crescut prețul gigacaloriei cât timp starea sistemului de termoficare „nu era suficient de bună”. „În România, prețul pe care oamenii îl plătesc este între 250 și 600. Eu vă aduc aminte că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau 120 de lei sau cam așa pe gigacalorie, noi am dus-o la 330 de lei.

A fost un calcul să n-o facem mai scumpă pentru că încă starea sistemului nu era suficient de bună. Acum pe măsură ce el se îmbunătățește e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”, a spus primarul Capitalei, luni seară, la un post TV.