AcasăNewsPeste 5000 de mineri blocheaza intrarea in Petrosani, pe DN 66!

Peste 5000 de mineri blocheaza intrarea in Petrosani, pe DN 66!

Peste 5.000 de mineri au blocat, joi, intrarea in municipiul Petrosani, pe DN 66, in zona Livezeni, coloana de manifestanti fiind oprita de liderii de sindicat care nu le permit sa intre in Defileul Jiului, in fata manifestantilor fiind si jandarmi.

Celor aproximativ 3.000 de mineri care au marsaluit pe strazile din Petrosani, dupa ce au protestat in curtea CNH, li s-au alaturat alti ortaci, numarul protestatarilor ajungand la peste 5.000. Ajunsi la iesirea din municipiul Petrosani, pe DN 66, in zona Livezeni, la aproximativ 50 de metri la intrarea in Defileul Jiului, minerii au fost opriti de liderii de sindicat, care incearca sa ii convinga ca intrarea in Defileul Jiului reprezinta o gresala.

Minerii, care blocheaza intrarea in municipiul Petrosani, insista sa intre in Defileul Jiului, insa echipaje de jandarmi blocheaza drumul catre Defileu. Minerii din Valea Jiului continua protestele declansate luni, in conditiile in care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor, solutia oferita de guvernanti fiind considerata una „amagitoare”, care nu poate asigura continuarea activitatii miniere.

Dezamagiti de negocierile cu ministrul

Joi dimineata, la ora 5.00, minerii din Valea Jiului s au intalnit in salile de pontaj de la unitatile lor, unde au fot informati de catre liderii lor despre solutia oferita de guvernanti la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei. Liderii de sindicat afirmau ca reprezentantii Ministerului Economiei nu au o solutie care sa ii determine pe mineri sa inceteze protestele, ei sustinand ca actul aditional semnat de mineri in baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.

Tot liderii de sindicat mai spun ca singura solutie propusa la acest moment de catre minister pentru acoperirea diferentei salariale rezultate din actualizarea sporului de periculozitate este acordarea de tichete cadou pentru ca pentru acestea sunt prevazute fonduri in bugetul Companiei Nationale a Huilei (CNH). Minerii considera ca aceasta solutie nu reprezinta o rezolvare a situatiei de catre guvernanti pentru ca sumele pentru tichetele cadou se regasesc deja in bugetul CNH, iar aceasta rezolvare s-ar fi putut concretiza intre sindicate si conducerea companiei, fara acordul Ministerului Economiei.

Ce vor minerii

Actualizarea sporului de periculozitate la nivelul salariului minim pe economie ar reprezenta o crestere salariala de 10 la suta. Minerii care s-au adunat in salile de pontaj au refuzat solutiile propuse de guvernanti, anuntand ca vor continua protestele. La ora 7.00, dupa ce s-au intalnit cu minerii in salile de pontaj, liderii sindicali de la fiecare exploatere miniera s-au reunit intr-o sedinta de urgenta pentru a stabili un program comun al zilei de joi. Intre timp, minerii de la cele sapte exploatari au inceput sa se adune in curtea Companiei Nationale a Huilei din Petrosani.

Joi dimineata, in curtea CNH se aflau aproximativ 150 de mineri de la Mina Livezeni din Petrosani si de la Mina Lonea din Petrila. Ulterior, celor aproximativ 150 de mineri li s-au alaturat si alti ortaci, de la toate cele sapte exploatari din Valea Jiului, astfel ca numarul lor a ajuns la aproximativ 3.000. In curtea CNH, liderii minerilor care au participat la negocierile de miercuri seara la Ministerul Economiei le-au descris ortacilor atmosfera in care au avut loc negocierile, apreciind ca atitudinea guvernantilor a fost una „sfidatoare” si fara solutii pentru mineritul din Valea Jiului.

Mars pe strazile din Petrosani

Dupa ce au protestat in curtea CNH, minerii au pornit intr-un mars pe strazile din Petrosani, scandand impotriva Guvernului si avertizand ca si-au pierdut rabdarea. Majoritatea minerilor sunt imbracati in salopete de lucru, fluiera si sufla in vuvuzele, iar soferii care trec cu masinile pe langa ei claxoneaza in semn de solidaritate. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, Nicolae Raducu, a declarat ca jandarmii sunt pregatiti sa asigure ordinea publica, in cele trei zile de proteste ale minerilor nefiind inregistrate incidente. Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei si au marsaluit pe strazile din Petrosani. Miercuri, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

author avatar
Ciprian Purice
880 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger