AcasăNewsPeste 500.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Petru si Pavel....

Peste 500.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Petru si Pavel. Traditii si obiceiuri

Peste 500.000 de romani isi aniverseaza onomastica, duminica, de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. In aceasta zi, romanii mai superstitiosi respecta o serie de obiceiuri si traditii, pentru a fi feriti de rele.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, dintre cei care isi serbeaza duminica onomastica 375.222 sunt barbati, iar 135.042 – femei. Cel mai frecvent intalnite  nume la barbati sunt Petru, Petre si Paul, iar la femei, Paula, Petronela si Petruta.

Sarbatoarea, cunoscuta si ca Sanpetru de vara, este vestita de singurul post variabil, incepand dupa Duminica Tuturor Sfintilor, aceasta sarbatoare fiind marcata de o serie de traditii si obiceiuri populare

Astfel, pe durata postului, femeile nu au voie sa lucreze in casa, pentru ca in aceasta vreme trec ielele si stramba trupurile celor care muncesc, iar la sate exista obiceiul ca mamele sa lege la gatul fetelor usturoi sau pelin pentru a nu le fi zapacite mintile de catre iele.

De Sfantii Apostoli Petru si Pavel se spune ca nicio femeie nu are voie sa manance mere, fiindca altfel ii supara pe morti. Dupa aceasta sarbatoare femeile tinere pot manca mere, insa cele varstnice trebuie sa mai astepte pana la Sfantul Ilie.

In aceasta zi se duc la biserica mere, zarzare, coliva, miere in fagur.

Tot in ziua Sfintilor Petru si Pavel, numita si „Mosii de San-Petru de Vara”, se fac pomeni pentru cei morti si se impart colaci, lumanari si mere dulci sau acre.

De asemenea, oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul, astfel, cei care respecta acest ritual vor vedea ca pistruii nu se mai inmultesc.

Tot in aceasta zi, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteile care apar cu acest prilej se transforma in licurici, care-i calauzesc pe calatorii rataciti pe drumuri de munte sau in padure.

Foto: basilica.ro

author avatar
Alina Costache
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger