AcasăNewsPeste 400 de români veniți din 34 de țări au sărbătorit la...

Peste 400 de români veniți din 34 de țări au sărbătorit la București ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

sursa foto: Facebook/Gheorghe Cârciu

Peste 400 de români din afara granițelor – veniți din peste 30 de țări – au sărbătorit la București Ziua Românilor de Pretutindeni. A fost vorba despre evenimentul „Aici-Acolo”, organizat în Capitală.

La București a avut loc, în perioada 25 – 28 mai, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni „Aici-Acolo”. Evenimentul, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP), s-a aflat sub înaltul patronaj al preşedintelui României.

La manifestările care au durat patru zile au participat peste 400 de români veniți din 34 de țări, din Canada până în Malaezia și din Islanda până în Iordania, precum și din țările învecinate, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice din România, ai clerului, societății civile, mediului academic și mass-media – anunță, marți, 30 mai, reprezentanții DRP, într-un comunicat.

Cârciu: „Ziua Românilor de Pretutindeni ne-a adus mai aproape”

„Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forța capabilă să promoveze valorile și spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare (…). Autoritățile române au responsabilitatea de a-și asuma o viziune pe termen lung (…), astfel încât să-i determine pe cei plecați să se întoarcă acasă.” – a subliniat președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis participanților cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

sursa foto: Facebook/Gheorghe Cârciu

La rândul său, Gheorghe Cârciu, secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a transmis: „Ziua Românilor de Pretutindeni ne-a adus mai aproape și ne-a arătat ceea ce cu toții știm în inimile noastre: că nu există decât o singură Românie și că vom fi mereu români, și Aici, și Acolo. A fost o ocazie specială în care am putut reafirma unitatea și legătura noastră strânsă, indiferent de distanța care ne separă! Am simțit că suntem mai aproape, că suntem din nou acasă!”

Ce evenimente au fost incluse în programul Festivalului

Printre evenimentele cuprinse în programul Festivalului s-au numărat deschiderea oficială a Festivalului „Aici – Acolo” și un concert de muzică barocă, ce au avut loc în Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

De asemenea, în următoarele două zile ale Festivalului programul a inclus o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, precum și expoziții cuprinse în Romanian Design Week, vernisaje de artă plastică și fotografie, o prezentare de modă a studenților din cadrul Universității Naționale de Arte București. De asemenea, ARCUB a găzduit o seară de muzică și conversații literare cu faimoși autori români din străinătate.

Duminică, 28 mai, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită la Catedrala Patriarhală, pe Dealul Mitropoliei unde Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și Episcopul Ieronim al Daciei Felix au oficiat Sfânta Liturghie.

Sandra Pralong: Sunteți ‘noii pașoptiști’ de care România are nevoie pentru a-și redobândi locul cuvenit în Europa

sursa foto: Facebook/Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Ceremonia de închidere a Festivalului a avut loc în sala fostului Parlament al României, aflat în incinta Patriarhiei Române.

„Ne aflăm în locurile în care s-a întregit România și s-a desăvârșit țara puternică de la începutul secolului trecut și din perioada interbelică, țară făurită de idealurile pașoptiste – iar dvs. sunteți ‘noii pașoptiști’ de care România are nevoie pentru a-și redobândi locul cuvenit în Europa” – le-a amintit Sandra Pralong – Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale – celor prezenți la ceremonia de încheiere a Festivalului.

Sursa citată menționează că toate evenimentele incluse în programul Festivalului au fost gratuite și finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

author avatar
Andrei Coman
141 afisari

7 COMENTARII

  1. Veniti la Rmanika sa vedeti cat si ce au furat in 30 de ani astia care va tin discursuri ipocrite.

  2. : revista floare albastra = blue: esti cetatean roman _ legea cadastrului a ajuns la curtea constitutionala_ care a declarat- o in ultimele ei secvente be constitutionala_ adica _ in comuna bosanci_ primarul miron _ un angajat la apa potabila si menajera irimia_ a lui maxin fost primar punr si cu in notar buzuioc_ fost procuror pe vremea regimului totalitarist_ s-au apucat sa interpreteze legea cadastrului_ astfel ca toate cotele parti din titlurile de proprietatea le-au scos la mezat intre ei _ asa cum se vede si pe declaratia de avere 2022- 2023_ incarcata deja cu noi liste de cote paste_ cetatenii disperati nestiind cum sa raspunda acestor indivizi ce ii deposedeaza de propriele pamanturi_ mostenite din mosi stramosi _ dupa transmisiunea testamentar verbala din vremea de 80 de ani de ocupatiune bolsevic- sovietici totalitrista a tarii:

  3. : romania are si procurori curajosi la anticoruptie si ma gandesc ca unul dintre ei va avea curajul sa- I faca fisa primarului moron din bosanci _ acum trecand la cei de la partidul a.u.r. _ dupa ce la jignit intr- o intalnire cu liderul acestora sufficient de brutal _ pe insusi presedintele in exercitiu al romaniei_ excelenta sa domnule iohannis _ care super sa is cunostinta si pe aceasta cale de cosmarul postotalitarist prin care trec acum _ de 7 ani de zile_ locuitorii com unei bosanci_ judetul suceava_ romania _ membra u.e_ n.a.t.o.:

  4. : legat de cererea de aducerere a salariilor din sistema de invatamant – coalitia de guvernare spine da !*: este important insa ca performarea acestui algorithm sa nu perturbe I.viitorul= examene de capacitate si admitere_ii.sa fie inclusa si bursa scolara studenteasca si de e- bisniss prin care sa putem ajunge si la romanii de pretudineni _ in sensul de a putea proceda in a recepta si rezolva si problematicile cu care acestia se confrunta_iii. idee_ de a unifica tabla scolara = aceleasi manuale in format gutenberg{= suport hartie!*_ si poetii_ si poesia }in basarabia _ in latura libera _ in invatamantul in limba romana ca si sistema de drepturilor si libertati alocat romanilor de pretutindenea{ eu straduindu- ma sa performez limba engleza}_:

  5. : microconferinta de presa_ I.spuneti deci ca nu trebuie sa fie confundat_ mathematic si juridic vorbind_ actul cadastrarii romaniei_ cu actul notarial_ si cu late tipuri de acre adiacente domeniului mai sus subliniat?!*_ da _eu am depus o viata in efort gratuit_ pentru ai mei_ familie_ sat_ sucevei _ romania libera si tot verbal ii cer lui busuioc sa imi respecte dreptul transmision verbal de LA strabunul stefan si pana la a doua vevenire_ dreptul de a fi proprietar :

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger