Europenii vor plăti mai mult pentru cârnaţii de grătar în vara asta datorită epidemiei care devastează şeptelul de animale în…China.
O situaţie oarecum paradoxală, producătorii de carne de porc din UE,cel mai mare exportator mondial, raportează o creştere a vânzărilor spre China de 43% în primele cinci luni ale acestui an, însă acum nu mai fac faţă cererii crescânde ale fermierilor asiatici. Prin urmare, sunt estimate scumpiri în spaţiul comunitar, deja primele semnale vin din Danemarca, unde indicastorul care măsoară preţul la carnea de porc este la cel mai ridicat nivel de după 2017, iar acelaşi lucru se întâmplă şi în Spania. Asociaţiile măcelarilor şi procesatorilor din Franţa avertizează o criză a pieţei cărnii de porc, costurile în creştere şi renegocierile cu retailerii se vor simţi şi pe rafturi. „Suntem în sezonul grătarelor, tradiţional există oferte de carne ieftină de porc în încercarea de a-i atrage consumatori în magazine, dar nu vom vedea nimic similar cu nivelul pe care îl vedeam de obicei”, spune Rupert Claxton, director la firma de consultanţă Gira. China şi ţările învecinate vor cumpăra şi mai mult, impactul epidemiei de pestă porcină asupra preţurilor globale la carnea de porc este posibil să continue pentru mai mult luni”, a anunţat Ministerul francez al Agriculturii, iar prognozele Comisiei Europene arată că exporturile blocului comunitar ar urma să crească cu 12% în acest an şi anul următor în Asia.