AcasăNewsPesta africană închide fermele de porci. Pe piață, doar carne din import

Pesta africană închide fermele de porci. Pe piață, doar carne din import

România are un deficit de două milioane de porci anual

În timp ce premierul Bulgariei a luat măsuri extrem de dure pentru stoparea extinderii pestei porcine africane, autoritățile române privesc nepăsătoare cum întreaga industrie de profil se prăbușește. Producătorii acuză Guvernul că a lăsat eradicarea focarelor și biosecuritatea în mâna primarilor, care răspândesc, din inconștiență sau neștiință, boala.

România are un deficit de două milioane de porci anual

Ultimele date publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor arată că pesta porcină africană a fost depistată în 27 de județe. Cea mai recentă lovitură dată de această boală ucigătoare a fost dată la cea mai mare fermă de porci din județul Prahova, unde peste 10.000 de porci ar putea fi uciși. Producătorii de carne de porc se plâng că autoritățile române nu au luat nicio măsură reală dintre cele impuse de Uniunea Europeană pentru a opri extinderea focarelor. ”Din punctul nostru de vedere, situația este dezastruoasă și am prevăzut că o să ajungem aici și am spus-o încă de la venirea sezonului cald. Și asta deoarece nu s-au luat măsurile care au fost solicitate de către specialiștii Uniunii Europene. În primul rând, atunci când apăreau focare trebuia să se acționeze extrem de agresiv, în sensul de a se lichida animalele din focar, dar nu din focar așa cum au interpretat autoritățile ca fiind cotețul omului, pentru că aceasta a fost interpretarea și este în continuare, din păcate, a autorităților noastre. Și atunci, când consideri cotețul omului focarul și știi că vecinul, la 10 metri, are alt coteț, dar acela este nu este considerat focar, nu are cum să nu evolueze boala.

Măsurile autorităților ezitante și ineficiente

Conform procedurilor, când s-a descoperit un focar de pestă, trebuie omorâți toți porcii de pe o rază de trei kilometri. Există o intrepretarelocală, a acelor comitete locale, care este iarăși o aberație, pentru că rămâne la interpretarea directă a primarului din localitatea respectivă. O decizie ar trebui luată de un medic veterinar, nu de un primar. Noi ne-am dat seama că îndirecția aceasta vor merge pentru că, în momentul în care dai puterea de decizie unui primar, deja devine o problemă politică, o problemă de voturi.Ar fi trebuit implementate de urgență măsurile de biosecuritate la nivelul localităților și a exploataților în care apare pesta porcină africană. Regulile de biosecuritate nu pot fi implementate de primari”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Stare de necesitate în Brăila

Județul Brăila, unde se aflau cele mai mari ferme de porci din țară, a fost scos de pe harta producătorilor. Aici au fost plătite despăgubiri pentru 3.337 de exploatații, dintr-un total de 3.394 de exploatații, în valoare de 172.576.370 de lei. Potrivit ultimului comunicat al ANSVSA, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 231 de localități din 23 de județe, cu un număr de 746 de focare (dintre care 4 focare în exploatații commerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 410.616 porci afectați de boală și există 1.803 cazuri la mistreți. Cele mai multe focare active sunt în județul Teleorman, cu247 de focare în gospodăriile populației și 515 cazuri la mistreți, urmat de județul Dolj, cu 113 focare în gospodăriile populației și 9 cazuri la mistreți, și de județul Giurgiu, cu 108 focare (dintre care un focar într-o exploatație de tip A), și 35 de cazuri la mistreți.Până la această dată au fost despăgubiți 8.979 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 253.163.650 de lei.DupăBrăila, celemaiafectatejudețe au fost Tulcea, unde au fost plătite despăgubiri pentru 1.173 de exploatații, dintr-un total de 1.185 de exploatații,în valoare de 46.622.790 de lei, și Călăraşi, unde au fost plătite despăgubiri pentru 325 de exploatații, din cele 326 afectate, în valoare de 19.220.010 de lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.793 afisari

2 COMENTARII

  1. Asta imi aduce aminte de o politica „agricola” de a reduce nr.fermelor pe motiv de…poluare. Ei zic ca fermele polueaza cu amoniac.Dar circuitul ecologic e simplu.Il convertesti in ingrasamant natural.Ce polueaza? Cu respiratia? Pai si CO2 e sursa de hrana a plantelor…Asemenea politica agricola…care sustine ca fermele „polueaza” mai mult decat reziduurile carburantilor…Decat marile fabrici….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger