AcasăNewsPerspectiva alegerilor creeza panica si la americani

Perspectiva alegerilor creeza panica si la americani

Ne-am obisnuit sa criticam si uneori chiar sa ne amuzam de modul in care se face politica pe malul Dambovitei, in special cand se apropie alegerile, indiferent daca sunt cele locale, generale, sau pentru desemnarea presedintelui. Iata ca, recunosc si spre surprinderea mea, chiar si presedintele Obama dovedeste ca este tot om si ne arata ca poate face declaratii generate de stresul alegerilor de anul viitor.

Ocuparea legendarei Wall Street de catre miile de manifestanti americani, urmata de blocarea podului Brooklyn, au condus la arestarea a aproximativ 700 de persoane care isi exprimau, in mod pasnic, nemultumirea fata de modul cum ii afecteaza criza economica. Astfel de evenimente s-au petrecut si in Boston, in apropierea Bank of America si unde alte cateva zeci de persoane au fost, de asemenea, arestate. Desigur ca astfel de manifestari, care se pot generaliza si in alte mari metropole americane, il ingrijoreaza pe seful de la Casa Alba, care, cu toate masurile de redresare economica adoptate, isi vede periclitat cel de-al doilea mandat. Personal, cred ca presedintele american Barak Obama a facut tot ceea ce era posibil pentru a reduce efectele crizei economice, ajungand sa recurga chiar si la metode de tip “Robin Hood”, impozitand mai mult pe cei bogati, in ideea de-a mai usura povara fiscala a celor cu venituri mici. Efectele ar trebui sa fie vazute in curand insa, foarte probabil, americanul de rand si-a pierdut rabdarea si da semne ca nu mai este dispus sa astepte rezultatele unor astfel de masuri.

In preambulul acestor manifestari, pe care desigur ca agentii de la Homeland Security, organism similar cu SRI-ul nostru, le-au anticipat si despre care, cu siguranta l-au si informat pe seful adminstratiei americane, presedintele Obama a facut cateva declaratii care, dupa parerea mea, nu sunt conforme cu realitatea si demonstreaza o oarecare panica in randul oficialilor americani. Este vorba despre acuzele pe care acesta le-a adus Europei, referindu-se de fapt la Uniunea Europeana, care ar fi aceea care a generat haosul financiar mondial actual si care nici nu stie cum sa gestioneze criza economica actuala. De asemenea, presedintele american considera ca situatia din Europa a afectat si a produs chiar declinul economiei americane, uitand ca, de fapt, criza actuala a pornit din SUA, odata cu falimentul Lehman Brothers, in 15 septembrie 2008. Chiar daca astfel de acuzatii, nefondate, pot fi intelese in perspectiva viitoarelor alegeri din SUA, este greu de crezut ca nu vor genera tensiuni intre doi parteneri traditionali, care exact in astfel de momente ar trebui sa gaseasca solutii commune si nu sa se acuze unul pe celalalt!

 

author avatar
Silviu Ionescu
292 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger