AcasăNewsPericolele ”Russia First”

Pericolele ”Russia First”

De-a lungul a mai bine de un sfert de secol, fiecare președinte american s-a acomodat în mod bizar cu Rusia. Donald Trump nu face excepție

De-a lungul a mai bine de un sfert de secol, fiecare președinte american s-a acomodat în mod bizar cu Rusia. Donald Trump nu face excepție.

Acum, Vladimir Putin are puține motive să negocieze cu bună credință sau să răspundă oricăror măsuri de dezescaladare luate de Ucraina, deoarece Washingtonul s-a arătat în mod repetat dispus să satisfacă preferințele Moscovei.

Trump ignoră lecțiile istoriei

Primele acțiuni ale celei de-a doua administrații Trump  indică o îmbrățișare deschisă și entuziastă a tradiției „Russia First”, notează Foreign Affairs.

Ignorând lecțiile istoriei,  Donald Trump speră să orienteze relațiile dintre SUA și Rusia și să asigure stabilitatea internațională prin cedarea selectivă în fața intereselor lui Putin în Europa.

În primul său mandat, Trump a extins sancțiunile împotriva Rusiei și a livrat unele arme Ucrainei, dar a făcut și gesturi de prietenie față de Putin, lăsând atât aliații, cât și adversarii SUA nesiguri cu privire la intențiile Washingtonului.

Biden, leu de mucava

Atunci când președintele Joe Biden a preluat mandatul în 2021, el a afirmat că vede Rusia drept un adversar, însă a oferit Ucrainei doar un sprijin material minim.

La începutul anului 2022, pe măsură ce Rusia își consolida forțele de-a lungul graniței cu Ucraina, Biden a făcut publice informații americane care dezvăluiau intenția lui Putin de a invada. Dar a refuzat să crească numărul trupelor americane staționate în Europa sau să înarmeze Ucraina cu sisteme avansate de arme, cum ar fi rachete ATACMS, rachete HIMARS, tancuri și artilerie.

Pentru prea mult timp, administrația a acceptat retorica rusă referitoare la „liniile roșii” și a luat de bune amenințările nucleare ale lui Putin. În momentul în care Biden a acceptat în cele din urmă să trimită Kievului sisteme avansate de arme, era prea puțin și prea târziu.

Încurajarea Kremlinului

Trump vrea să constrângă Ucraina să capituleze și să accepte condițiile Rusiei. Acesta a fost sensul izbucnirii sale din Biroul Oval la adresa lui Volodimir Zelenski.

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, i-a spus lui Tucker Carlson că nu îl „consideră pe Putin un tip rău” și a aprobat referendumurile ilegale organizate în regiunile din Ucraina aflate sub ocupație rusă.

Iar marți, ca parte a unui acord negociat de SUA pentru întreruperea luptelor din Marea Neagră, Washingtonul a promis să contribuie la ridicarea sancțiunilor occidentale asupra exporturilor de produse agricole și de îngrășăminte ale Rusiei.

Consilierii pe probleme de securitate națională ai lui Trump trebuie să îl ajute să înțeleagă că, dacă Ucraina este forțată să înceteze focul fără garanții de securitate, Moscova va folosi pur și simplu pauza pentru a se reînarma și a lansa noi ofensive – la fel cum a făcut după acordurile de la Minsk semnate în 2014 și 2015 pentru a pune capăt luptelor din Donbas.

Atitudinea de a pune „Rusia pe primul loc” a încurajat Kremlinul și a făcut ca Statele Unite și aliații lor europeni să fie mai puțin siguri. Administrația Trump trebuie să depășească miopia care a definit politica americană timp de decenii și să acorde prioritate stabilității pe termen lung în fața câștigurilor tactice pe termen scurt.

Abandonarea Ucrainei și slăbirea NATO nu ar submina doar securitatea europeană, ci ar amenința securitatea națională a Statelor Unite prin încurajarea adversarilor și reducerea stabilității globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
270 afisari

2 COMENTARII

  1. Daaa, de aia nu vrea Putin ARMISTITIU, ca isi reinarmeaza EL trupele si castiga razboiul😝. HAHAHAHAHA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger