AcasăNewsPericol şi cu vaccinul Pfizer? Îşi poate pierde eficienţa în faţa acestei...

Pericol şi cu vaccinul Pfizer? Îşi poate pierde eficienţa în faţa acestei noi tulpini

pfizerPericol şi cu vaccinul Pfizer? Îşi poate pierde eficienţa în faţa acestei noi tulpini

Vaccinul dezvoltat de Pfizer/ BioNTech ar putea fi inutil în faţa variantei coronavirusului descoperită în Africa de Sud.

Studiul, publicat sâmbătă, a comparat starea de sănătate a 400 de persoane testate pozitiv cu Covid-19, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze ale serului, faţă de acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi care aveau boala. Cele două grupe aveau aceeaşi vârstă şi sex.

Varianta sud-africană, B.1.351, a fost descoperită la 1% din toţi cei bolnavi studiaţi, potrivit Universităţii Tel Aviv, care a colaborat cu cel mai mare furnizor de servicii medicale din ţară, Clalit.

Care sunt explicaţiile?

Acest vaccin este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu prima formă a virusului şi cu cea identificată în Marea Britanie, care este foarte răspândită în Israel, potrivit cercetătorilor.

Am descoperit o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul de nevaccinaţi.

Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, până la un punct, să anuleze protecţia vaccinului„, a spus Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv.

Studii anterioare au indicat faptul că injecţia Pfizer/BioNTech este mai puţin efecientă împotriva formei B.1.351 în comparaţie cu alte variante ale coronavirusului, oferind totuşi o protecţie consistentă.

În timp ce rezultatele studiului pot îngrijora, prevalenţa scăzută a tulpinii sud-africane este încurajatoare, spune Stern.

Unele tulpini sunt mai rezistente la anticorpi

Unele dintre noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2 au dovedit rezistenţă la efectul anticorpilor neutralizanţi în experimente de laborator, potrivit unui studiu publicat joi de revista Nature Medicine.

Acest lucru poate avea implicaţii în elaborarea de vaccinuri şi terapii cu anticorpi împotriva COVID-19.

Anticorpii neutralizanţi – produşi de organism ca răspuns la infecţie sau la vaccin – blochează capacitatea virusului de a pătrunde în celulele gazdă şi sunt importanţi pentru a ajuta la generarea imunităţii pe termen lung.

Totuşi, nu este încă clar dacă anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot neutraliza şi noile variante ale coronavirusului.

author avatar
Andrei Ștefan
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger