Cauta

Perchezitii si un prejudiciu de peste 25 milioane de euro. Holzindustrie Schweighofer, in vizorul DIICOT. Reactia companiei

Procurorii antimafia au descins, miercuri, la mai multe adrese din Capitala si din tara. Se fac perchezitii atat la persoane fizice, cat si juridice, intr-un dosar in care DIICOT-ul a anuntat ca prejudiciul estimat ar depasi 25 milioane de euro.

In prima faza se aflase pe surse ca vizata in cazul de fata este si compania Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare exportator de lemn din Romania. Ulterior, din partea societatii austriece a aparut o reactie oficiala, publicata pe site-ul companiei.

Nu in ultimul rand, trebuie spus faptul ca procurorii au facut public faptul ca dupa verificarile domiciliare, urmeaza audieri, la sediul central al DIICOT.

23 de mandate de perchezitii

Actiunea desfasurata miercuri de catre procurorii de la DIICOT- Structura Centrala, cu politisti de la I.G.P.R. – D.C.C.O. si BCCO Bucuresti, Directia de Ordine Publica, Directia de Investigare a Criminalitatii Economice si specialisti din cadrul Institutul National de Criminalistica a vizat punerea in executare a nu mai putin de 23 de mandate de perchezitii domiciliare, pe raza Capitalei si a cinci judete, la persoane fizice si juridice (din care patru la sediile unor institutii publice). Procurorii vizeaza „destructurarea unui  grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de deturnare a licitatiilor publice, evaziune fiscala, concurenta neloiala, taiere fara drept de arbori si alte infractiuni aflate in competenta acestei unitati de parchet”, se arata in comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT sustin ca in cauza de fata „exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul  2011 si pana  in prezent, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat,  membrii grupului actionand in vederea deturnarii licitatiilor publice organizate la nivelul unor directii silvice pentru a-si asigura volume suplimentare considerabile de masa lemoasa in vederea procesarii, in fabrici specializate in taierea si rindeluirea lemnului. In acelasi scop  unii  agenti economici au fost inlaturati de la licitatiile de masa lemnoasa si dupa caz,  impusi altii”.

„Taiere fara drept de arbori”

Mai mult, anchetatorii anunta ca”in urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit ca, o  parte din cantitatea de masa lemnoasa receptionata nu a fost evidentiata in documente contabile. De asemenea, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca o parte din masa lemnoasa receptionata provenea din savarsirea unor infractiuni de taiere fara drept de arbori”, dar si ca „in desfasurarea activitatilor ilicite, membrii grupului infractional organizat au beneficiat si de sprijinul unor functionari publici”.

Ce spun cei de la Holzindustrie Schweighofer

In replica, reprezentantii companiei au transmis urmatoarele aspecte: coopereaza cu autoritatile si ofera tot sprijinul in ancheta DIICOT, dar si ca nu ar fi fost instiintati referitor la obiectul acestei investigatii.

Redam in cele ce urmeaza, integral, reactia companiei austriece pe aceasta tema:

„Holzindustrie Schweighofer coopereaza cu autoritatile si ofera tot sprijinul in ancheta DIICOT comunicata pe 30 mai 2018. Principiul fundamental al companiei este de a respecta intotdeauna legea si reglementarile in vigoare din tarile in care opereaza. Compania pune la dispozitia autoritatilor toate informatiile necesare pentru buna desfasurare a anchetei in curs si sprijina autoritatile prin toate mijloacele sale pentru o solutionare corecta a investigatiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost instiintata de obiectul acestei investigatii.  Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesata in solutionarea rapida si corecta a acestei situatii.

La inceputul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de actiune complex pentru a combate taierile ilegale si pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului in Romania. Compania a investit 1 milion de euro in consolidarea securitatii lantului sau de aprovizionare prin masuri care depasesc cu mult cerintele legale si reglementarile in vigoare din Romania. La un an de la implementare, compania a facut public bilantul acestor masuri.”

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version