AcasăNewsPercheziții. Procurorii DNA, la CJ Iași - sediul instituției conduse de Costel...

Percheziții. Procurorii DNA, la CJ Iași – sediul instituției conduse de Costel Alexe

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au mers, joi, la sediul Consiliului Județean (CJ) Iași, instituția condusă de liberalul Costel Alexe.

Din imaginile surprinse de presa locală se poate vedea că în fața sediului CJ Iași a ajuns și o mașină a Jandarmeriei. Din câte s-a aflat, pe surse, procurorii ar fi ajuns și în biroul lui Alexe.

Ce a anunțat DNA-ul

Perchezițiile de la sediul CJ-ului nu sunt singurele pe care le derulează procurorii DNA în cadrul acțiunii de joi. Sunt avute în vedere și alte sedii de instituții publice.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada februarie – august 2021.

În cursul zilei de 23 septembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în patru locații situate pe raza județului Iași, din care trei la sediul unor instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au precizat reprezentanții DNA, în urma unei solicitări venite de la publicația locală Ziarul de Iași.

Alexe, în vizorul DNA în dosarul cu ”tabla”

Până la acest moment, Costel Alexe nu a făcut precizări publice pe marginea acestui subiect. Amintim că DNA-ul anunțase, în 28 aprilie, că Alexe – fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor – este cercetat într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare. În acest context, Alexe anunțase că autosuspendă din funcțiile de președinte al PNL Iași și vicepreședinte al Biroului Executiv al PNL – VEZI AICI.

La acel moment, DNA-ul comunicase, între altele, următoarele aspecte: ”La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă”.