AcasăNewsPerchezitii intr-un dosar de camatarie. Un fost fotbalist ar urma sa dea...

Perchezitii intr-un dosar de camatarie. Un fost fotbalist ar urma sa dea explicatii

Actiune de amploare, inceputa vineri dimineata, vizand 18 adrese de pe raza judetelor Timis si Suceava.

Perchezitiile au fost facute de catre procurorii DIICOT- Timisoara, alaturi de politistii judiciari de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate din acelasi oras. Verificarile au vizat, din cate se anunta din directia anchetatorilor Antimafia, „destructurarea unui grup infractional organizat, format din 17 de suspecti, specializat in savarsirea infractiunilor de camatarie, inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani”.

Trebuie spus ca, din cate anunta televiziunile de stiri, pe surse, in cazul de fata ar urma sa dea explicatii – in calitate de martor- in fata procurorilor si un fost fotbalist din „Generatia de Aur„, si anume Ioan Timofte. Pana la aceasta ora, fostul sportiv nu a oferit niciun punct de vedere pe acest subiect.

Intre timp, mentionam ca procurorii spun ca prejudicul in cazul de fata ar fi unul insemnat, de aproape 3.500.000 de euro.

Iata ce precizeaza procurorii in acest caz:

„In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada  2010-2017 s-a constituit un grup infractional organizat de mari dimensiuni, care a actionat coordonat pe raza municipiilor Timisoara si Suceava, avand ca scop desfasurarea de activitati infractionale constand in acordarea de imprumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate „ad validitatem”, in continutul carora erau disimulate si dobanzile aferente sumelor imprumutate.

Contractele de imprumut erau perfectate cu obligatia persoanelor imprumutate de a oferi garantii imobiliare solide. In cazul in care persoanele imprumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executarii silite, in regim de urgenta. Sumele de bani imprumutate si dobanda perceputa erau preluate, atat cash cat si prin virament bancar de catre camatari sauerau preluate prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.

Liderii gruparii infractionale foloseau membrii familiei uneori, ca interfata, la notarul public pentru sumele de bani acordate cu titlu de imprumut sau ii imputerniceau ulterior pe acestia pentru a initia procedura executarii silite la executorul judecatoresc.

In nici unul dintre cazuri, camatarii nu acceptau nici un fel de compromis in rezolvarea situatiei, in sensul ca nu permiteau victimelor sa isi valorifice singure imobilele la pretul real al pietei, pentru a-si putea achita debitele, refuzand categoric sa ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al gruparii era de la bun inceput deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care acestia garantau imprumuturile contractate, prin instituirea de dobanzi mari, la termene de scadenta foarte scurte, lucru care facea ca victimele sa fie in imposibilitatea de a plati dobanzile percepute de camatari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fara venituri, au fost puse in situatia de a fi executate silit din propriile locuinte pentru ca nu au mai fost in masura sa achite dobanzile percepute.

De asemenea, inainte de executarea silita, membrii grupului infractional recurgeau la amenintari si agresiuni fizice pentru a determina victimele sa renunte la la imobilele in care locuiau fara a mai face vreun demers legal pentru recuperarea bunurilor.

In aceste conditii, in marea majoritate a cazurilor constatate, persoanele care s-au imprumutat cu camata si au garantat aceste sume de bani cu proprietatile pe care le detineau, au ajuns sa fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedarii de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiti sa locuiasca in propria lor casa ca si chiriasi ai membrilor gruparii, achitand lunar sume cuprinse intre 200 si 300 Euro, in multe cazuri victimele ajungand sa achite sume de peste 15.000 e uro camatarilor, doar cu titlu de chirie, membrii gruparii rotunjindu-si astfel veniturile si din prestarea de astfel de activitati oneroase, nedeclarate la autoritatile fiscale pentru  plata impozitului aferent.

S-a retinut ca, in unele cazuri, camatarii racolau din baruri victime pentru a-si renova imobilul. Dupa ce intrau in contact cu victima, ii solicitau acesteia sa vada imobilul, iar dupa ce-l ”evaluau” ,ii comunicau victimei ca ii pot sprijini cu suma de bani si cu firme care sa le inchirieze imobilul la sume exorbitante, de unde camatarii solicitau comision. Dupa ce convingeau victima, ii comunicau, dupa o perioada de timp, ca au gasit firma care sa inchirieze imobilul, dar pentru a avea castig de cauza  propuneau victimelor sa treaca pe numele camatarului intreg imobilul pentru a castiga increderea celor care doreau sa inchirieze imobilul in cauza. Atfel, prin aceste metode, membrii grupului convingeau  victimele sa inscrie in cartea funciara intreg imobilul pe numele camatarului, imobil, care de regula, avea  valoare mare pe piata.

De asemenea, membrii grupului preluau sau predau, dupa caz, persoane vatamate si altor camatari din municipiul Timisoara cu care aveau relatii de” colaborare”.

Cu sumele de banii obtinute din camatarie de catre membrii gruparii infractionale, se realiza  achizitionarea de bunuri mobile si imobile, inregistrate pe numele acestora sau pe numele  altor persoane din anturajul lor sau din familie.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este de estimat la circa 3.500.000 de euro”.

289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger