AcasăNewsPercheziții de amploare în Capitală și trei județe, într-un dosar de înșelăciune/Prejudiciul:...

Percheziții de amploare în Capitală și trei județe, într-un dosar de înșelăciune/Prejudiciul: două milioane de euro – VIDEO

Acțiune de amploare a oamenilor legii, miercuri, în București, dar și în județele Neamț, Brașov, Ilfov, într-un dosar în care, potrivit Poliției, prejudiciul estimat ar fi de circa două milioane de euro.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău – de la Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Bacău fac, miercuri, 2 noiembrie, nu mai puțin de 33 de percheziții domiciliare în județele Neamț, Brașov, Ilfov și în București.

Totul, într-o cauză în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și spălarea banilor, potrivit IGPR.

Potrivit comunicatului Poliției, începând din luna ianuarie a acestui an, 2022, în București s-ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Ar fi vorba de zeci de firme prejudiciate

Grupul infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat și alți membri, ar fi acționat în mod coordonat până în prezent, prin activitatea acestuia fiind cauzat un prejudiciu total de aproximativ 2 milioane de euro, în dauna a peste 70 de persoane juridice de pe întreg teritoriul țării, producători sau distribuitori de diferite mărfuri.

Acţiunile de inducere în eroare a persoanelor vătămate au avut loc în urma negocierii, încheierii și derulării unor contracte de vânzare cumpărare mărfuri, pentru care nu ar fi existat niciodată intenția de a le achita, prin transmiterea unor instrumente de plată despre care se cunoștea încă de la completare că nu vor putea fi decontate pentru lipsa disponibilului în cont, în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste”, se menționează în comunicatul IGPR.

Cum ar fi acționat membrii grupului intrat în vizorul anchetatorilor. Trei etape

Oamenii legii care fac cercetări în această cauză au conturat, în cadrul anchetei derulate până la această dată, și cum anume ar fi acționat membrii grupului infracțional.

Reprezentanții Poliției vorbesc de mai multe etape pe care le-ar fi parcurs suspecții.

„Activitatea grupului infracțional organizat, constituit și din apropiați ai unor grupări infracționale din municipiul București, a fost minuțios pregătită și a presupus parcurgerea următoarelor etape:

Într-o primă etapă, membrii grupului ar fi preluat în mod succesiv, prin persoane interpuse, de condiție socială precară, în scopul înlesnirii comiterii infracțiunii de înșelăciune, 3 societăți comerciale, toate cu istoric financiar-bancar și comercial pozitiv, cărora le-ar fi încheiat și asigurări de credit comercial, cu intenția de a crea o aparență de bonitate și stabilitate financiară, astfel încât furnizorii comerciali să accepte livrarea de mărfuri cu plata la termen.

După preluarea societăților, într-o a doua etapă, au fost create conturi de email, prin intermediul cărora au fost lansate cereri de ofertă către diferite persoane juridice, producători sau distribuitori a unei varietăți de mărfuri și produse (de exemplu: autovehicule, combustibili, utilaje, uleiuri, vopseluri şi materiale de construcţie, echipamente de protecţie în construcţii, cherestea, piese auto, aparatură casnică de mică sau mare dimensiune, aparatură electronică şi telefoane mobile, produse de birotică și papetărie, produse alimentare şi produse congelate). Pentru a evita întâlnirea cu reprezentanții furnizorilor și, implicit, identificarea ulterioară de către organele de urmărire penală, membrii grupului au transmis contractele, facturile sau instrumentele de plată prin intermediul altor persoane, prin poștă sau prin e-mail.

Fiecăruia dintre membrii grupului i-a fost atribuită o calitate și o identitate falsă în cadrul societăților comerciale folosite în circuitul infracțional, fiindu-le interzis în mod expres să acționeze în afara „zonei de responsabilitate”. Aceștia au dobândit cunoștințe de specialitate în domeniu și au folosit termeni specifici în discuțiile purtate cu reprezentanții persoanelor vătămate”, potrivit comunicatului IGPR.

Mai multe depozite intermediare, închiriate

Mai mult, susțin anchetatorii, pentru fiecare societate comercială utilizată în activitatea infracțională, ar fi fost închiriate mai multe depozite intermediare, de obicei în mai multe județe din țară, unde mărfurile erau descărcate și ulterior încărcate și transportate către alte puncte de depozitare sau diverși clienți. Regula ar fi fost, se mai menționează în comunicat, ca marfa să fie livrată direct beneficiarului final, cu excepția situației în care transportatorul era un apropiat al grupului infracțional organizat.

„Din cercetări, a rezultat faptul că, în a treia etapă, produsele obținute în mod ilicit ar fi fost valorificate în două moduri: fie au fost vândute, fără documente legale, unor persoane fizice sau juridice la un preț care reprezenta între 40 și 50% față de valoarea de achiziție, fie au fost reintroduse, în mod fictiv, în circuitul comercial, prin întocmirea în fals a unor documente financiar-contabile, în numele altor societăți controlate de grupul infracțional organizat, ascunzându-se proveniența reală a mărfurilor. În acest sens, o parte dintre produse au fost chiar valorificate prin procedura de ofertare publică, fiind achiziționate de către instituții cunoscute din România”, conform aceleiași surse.

Totodată, în comunicatul IGPR se menționează că „acționând în această modalitate, prin crearea circuitului de ascundere a provenienței mărfurilor obținute prin înșelăciune, sumele de bani obținute au dobândit o aparență de legitimitate, având în vedere faptul că au fost obținute în urma unor contracte derulate cu instituții publice”.

339 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

UPDATE. Senatul a decis: Cîțu rămâne fără imunitate parlamentară. Poate fi anchetat de DNA

UPDATE Senatorii l-au lăsat pe fostul premier Florin Cîțu - actualmente membru al Senatului - fără imunitate parlamentară, dând, practic, undă verde solicitării DNA...

Lătrați despre prostul de Cherecheș ca să nu vorbiți despre vaccinuri!

1. Cătălin Cherecheș sau aventurile unui prost în care "Maramureșul etern" a investit câteva mandate (e primar din 2011) de prostie. E un prost...