AcasăNewsPerchezitii de amploare ale procurorilor DIICOT. Zeci de farmacisti si interlopi lucrau...

Perchezitii de amploare ale procurorilor DIICOT. Zeci de farmacisti si interlopi lucrau impreuna pentru a prejudicia statul!

La data de 21.09.2015, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie  din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice au efectuat un numar de 59 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Braila, Constanta si Vrancea.

Perchezitiile au fost efectuate in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, frauda informatica, fals informatic, abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, camata, trafic de influenta, cumparare de influenta, dare si luare de mita si santaj.

Conform procurorilor DIICOT, in cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2011, pe raza judetului Braila, s-a constituit un grup infractional organizat format din reprezentanti si angajati ai unor  farmacii apartinand unei societati comerciale precum si medici de familie sau medici specialisti care au decontat in mod fraudulos sume importante de bani din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

In fapt, s-a retinut ca incepand cu anul 2009, liderul gruparii (in prezent incarcerat in Penitenciarul Focsani pentru infractiuni de violenta, fara legatura cu faptele cercetate in prezenta cauza) a infiintat o societate comerciala al carei administrator este sotia sa. Prin intermediul acestei societati, in complicitate cu medici si functionari din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate Braila, cu stiinta majoritatii angajatilor din cadrul celor doua puncte de lucru ale societatii, sus-numitii au decontat ilegal sume importante de bani, simuland eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice in baza unor retete fictive, eliberate de medici specialisti sau de familie, valoarea estimata a prejudiciului fiind de 9.000.000 lei.

De asemenea, in cauza au rezultat indicii rezonabile ca administratorul societatii a dezvoltat si pe raza judetului Constanta un mecanism similar de fraudare a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, prin intermediul a doua puncte de lucru ale societatii comerciale (deschise incepand cu data de 12.04.2013), beneficiind si in acest caz atat de complicitatea angajatilor, cat si a unor medici si functionari din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.

S-a stabilit ca noul palier infractional cu interese in decontarea de retete fictive era coordonat pe raza judetului Constanta de catre un alt membru al grupului    care, sub stricta indrumare a administratorului societatii, a desfasurat activitati concertate de „atragere la colaborare” atat a unor medici care sa le asigure retetele fictive, cat si a unor functionari din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, care sa le faciliteze si sa accelereze procesul de decontare a acestor prescriptii.

Probele administrate in cauza au reliefat coniventa dintre reprezentanta/angajati ai societatii comerciale si functionari din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, care, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, le-au furnizat informatii cu privire la data si tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societatii, intervenind totodata in favoarea societatii, pentru a evita orice raspundere contraventionala.

Totodata, a rezultat faptul  ca angajati ai aceleiasi institutii au coordonat, in fapt, activitatea unor societati comerciale ce activeaza in domeniul farmaceutic, utilizand totodata informatiile obtinute in virtutea functiei in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societatile astfel coordonate, inclusiv prin actiuni de folosire abuziva a functiei.

In plus, din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca decontarile obtinute de catre societatea comerciala in baza prescriptiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, in Platforma informatica din asigurarile de sanatate, de date informatice nereale (date continute de reteta fictiva), in scopul obtinerii de beneficii materiale, cu consecinta prejudicierii bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Conex faptelor cercetate in prezenta cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unor infractiuni de coruptie, in scopul obtinerii transferului liderului gruparii, in Penitenciarul Focsani.

author avatar
Cristi Ionita
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger