Cauta

Pentru cine lucrează ASF?

A plouat cu amenzi de la ASF! Samcțiuni la adresa conducerii City Insurance - LISTA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) așteaptă lămuriri de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca urmare a informării pornite de la ASF către Palatul Victoria. Informare prin care se dă de înțeles că amânarea la plată a polițelor de asigurare RCA ale transportatorilor va conduce la creșterea tarifelor RCA la persoanele fizice. „În opinia COTAR, întemeiată pe dispozițiile legislației în vigoare, ASF trebuie să reprezinte interesul consumatorilor, iar nu cel al asiguratorilor, asa cum rezultă din adresa la care facem referire”, subliniază Vasile Ștefănescu, președintele Confederației, într-o solicitare adresată conducerii ASF.

Redăm în cele ce urmează, integral, luarea de poziție a liderului COTAR, precum și solicitarea ASF către Guvern: 

„Stimate doamne,

Stimati domni,

Membri in Consiliul de Conducere ASF

Am luat act cu surprindere de informarea facuta de ASF catre Guvern, prin care se insinueaza ca amanarea la plata a politelor de asigurare RCA ale transportatorilor va conduce la cresterea tarifelor RCA la persoanele fizice.

Asa cum bine stiti, Politia Romana a transmis oficial in data de 1 aprilie 2020 faptul ca numarul de accidente a scazut cu 72% pe perioada restrictiilor de circulatie impuse prin declansarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. Prin urmare, in aceasta perioada rata combinata a RCA nu va putea trece de 20%, tinand cont de faptul ca este restrictionata deplasarea tuturor persoanelor fizice si chiar a unor persoane juridice pentru perioada starii de urgenta.

In acest context, avand in vedere rolul si misiunea ASF, astfel cum sunt ele reglementate prin lege, vă solicitam sa raspundeti la urmatoarele intrebari vizand aspecte de interes public:

1. Cine este persoana care a semnat adresa transmisa de ASF catre Guvernului Romaniei? Are aceasta adresa aprobarea Consiliului ASF?

2. De ce aceasta scrisoare nu a fost insotita de studiul de impact care a condus la concluzia ca tarifele RCA ale persoanelor fizice vor creste in perioada urmatoare?

3. Exista un astfel de studiu de impact la data transmiterii adresei care sa sustina cele afirmate de catre ASF?

4. Cum va explicati faptul ca asiguratori din tari cu institutii eficiente de supraveghere a pietei (spre exemplu: Statele Unite ale Americii) au decis sa nu majoreze pretul asigurarii RCA, ci, dimpotriva, au decis restituirea catre asigurati a unor sume importante de bani pentru perioada in care transportul este restrictionat pentru perioada pandemiei COVID – 19?

In tari cu institutii credibile si eficiente de supraveghere financiara, asiguratorii au decis restituirea a peste 800 milioane de dolari asiguratilor sai pe fondul reducerii semnificative a numarului de accidente, iar in Romania, ASF afirma explicit faptul ca pretul politei RCA poate sa creasca, fara a prezenta un studiu de impact?

5. A influentat Asociatia asiguratorilor – UNSAR – din nou decizia ASF-ului de a comunica aceste lucruri lipsite de orice notiune logica elementara? Interesele cui reprezinta in realitate Consiliul ASF?

In opinia COTAR, intemeiata pe dispozitiile legislatiei in vigoare, ASF trebuie sa reprezinte interesul consumatorilor, iar nu cel al asiguratorilor, asa cum rezulta din adresa la care facem referire.

6. prin comunicarile efectuate, UNSAR afirma in mod neechivoc faptul ca plata daunelor este conditionata de viitoarele incasari de prime RCA:

“Se va pune o presiune foarte mare pe asigurătorii monocromi, care au un portofoliu/încasări de peste 90% doar din RCA, nu şi din alte linii de business – mai ales cele 2 companii care deţin deja peste 70% din piața RCA ( n.a City Insurance și Euroins ), ceea ce va genera un semnificativ risc sistemic. În aceste condiţii, câteva mii de unități reparatoare nu vor mai putea primi bani pentru dosare, importatorii de piese nu vor primi sumele aferente comenzilor şi implicit distribuitorii și transportatorii vor suferi datorită imposibilităţii de achitare a facturilor cu impact în blocarea procesului de distribuţie şi transport. Pe cale de consecință, toţi păgubiții vor avea maşinile blocate, iar în final, situaţia va conduce la o inechitate în piaţă între cei care nu plătesc prime și păgubiții afectaţi în dreptul lor la despăgubire. De asemenea, va exista o îngreunare în procesul de decontare între companii, iar piaţa se va bloca;” – extras din materialul transmis de catre UNSAR catre Guvernul Romaniei la mijlocu lunii aprilie 2020.

Acest argument este o recunoastere publica a faptului ca firmele de asigurari din Romania nu se bazeaza pe principiile de asigurare, ci pe principiul functionarii CARITAS sau in baza renumitei SCHEME PONZI.

Reamintim faptul ca Schema Ponzi este o forma de frauda care a adus prejudicii importante sistemelor financiare in intreaga lume, aceasta fiind definita ca un mecanism care ”poate menține iluzia unei afaceri durabile atata timp cat noii investitori contribuie cu fonduri noi si atata timp cat majoritatea investitorilor nu solicită rambursare completă si inca cred in activele inexistente pe care se presupune că le detin.”

Faptul ca asociatia asigurarilor din Romania (UNSAR), ai carei membri au fost amendati acum mai putin de un an si jumatate de catre Consiliul Concurentei cu 53 de milioane de euro pentru incălcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de raspundere civilă (RCA), recunosc public faptul ca afacerea lor se bazeaza pe viitoarele incasari pe care le prognozeaza, fara a fi in masura sa achite daunele actuale din banii incasati deja, ne arata cangrena existenta in sistemul de asigurari din Romania, recunoscuta public de catre UNSAR, dezvoltata sub asa-zisa supraveghere a ASF-ului.

De ce ASF nu s-a autosesizat la argumentele UNSAR care sustin nici mai mult, nici mai putin, decat faptul ca in perioada in care firmele de asigurari nu incaseaza bani din cauza suspendarii politelor RCA, NU VOR MAI EXISTA BANI PENTRU PLATA DAUNELOR? Ce supravegheaza in realitate ASF, daca UNSAR recunoaste public faptul ca asiguratorii din Romania nu au bani pentru plata daunelor daca le scad incasarile? Ce se va intampla cu societatile de asigurari in momentul in care le vor scadea incasarile? Vom asista la noi episode ASTRA si CARPATICA? De cat timp cunoaste ASF faptul ca in Romania exista firme de asigurari care functioneaza pe principiul schemei Ponzi si nu conform unor mecanisme sustenabile, in acord cu principiile de asigurare legale?

Doamnelor si domnilor care va aflati vremelnic in conducerea acestei institutii, deciziile pe care le-ati luat de cand v-ati instalat confortabil in functiile generos de bine platite, ne aduc aminte de aceeasi atitudine pro-asigurator pe care au avut-o conducatori anterior ai autoritatii, cu efecte catastrofale.

Asteptam cu interes raspunsurile dumneavoastra cu privire la aceste chestiuni de interes public si speram sa fiti disponibili in perioada urmatoare pentru a raspunde si in Parlamentul Romaniei la aceste intrebari!”

Vasile STEFANESCU

COTAR”

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Exit mobile version