AcasăNewsPentru 1,5 miliarde de musulmani a inceput Ramadanul

Pentru 1,5 miliarde de musulmani a inceput Ramadanul

Din Jakarta la Tunis, trecand prin Mossul, luna sacra de post si rugaciune a ramadanului a debutat sambata. Dar nu pentru toti e sarbatoare, in special in unele tari din Orientul Mijlociu, umbrite de spectrul mortii si al dificultatilor economice.

Timp de 29 sau 30 de zile, credinciosii se vor abtine de la mancare, bautura, tutun si relatii sexuale, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, inainte de a rupe postul prin mese si petreceri uneori fastuoase. Pentru cei norocosi. Pentru altii, un Ramadan indoliat de recente atentate: in Afganistan, 13 persoane ucise sambata in Khost (estul tarii) de talibani. In Libia, inceputul ramadanului a coincis cu reluarea violentelor in Tripoli, unde, vineri, grupari rivale au incercat sa-si reia pozitiile din centrul orasului. 28 de morti invoca un bilant al autoritatilor (citate de Afp) in timp ce fortele loiale guvernului de uniune nationala arata 52 de morti. Pentru locuitorii din vestul orasului irakian Mossul, inceputul lunii sfinte nu ofera nimic in afara de zgomotul armelor: fortele irakiene au anuntat sambata ca au lansat o ofensiva simultana asupra mai multor cartiere controlate (inca) de ISIS. In Yemen, emisarul ONU nu a reusit sa promoveze un armistitiu pentru ramadan in luptele ce-i opun pe rebelii siiti fortelor guvernamentale. Civilii platesc cel mai greu tribut: 19 milioane de persoane (60% din populatie) traiesc in situatie alimentara precara.

Trump: ”Sarbatori fericite”

Inceputul ramadanului a fost indoliat si de salbaticia ISIS din Egipt, unde 29 de crestini copti, inclusiv copii, au fost ucisi in Minya (centrul tarii). Jihadistii le cerusera sa se lepede de credinta ortodoxa. In fata refuzului, oamenii au fost impuscati. Muftiul Egiptului, Shawki Allam, a anulat, vineri seara, celebrarea ce insoteste in fiecare an observarea Lunii si anuntul debutului lunii sfinte. Actorul Abbas Abol Hassan a regretat ca autoritatile nu au suspendat, din respect pentru victime, difuzarea serialelor tv care acapareaza ecranele pe durata ramadanului. Presedintele SUA le-a urat un ”Ramadan fericit tuturor musulmanilor”, cerand respingerea violentei propagata de extremisti. Intr-o scrisoare dedicata sauditilor si musulmanilor in general, publicata sambata, regele Salman al Arabiei Saudite, a calificat islamul ”religia milei, tolerantei si convietuirii pasnice”. In tarile din Golf, mai multe firme au propus, in special in moschei, mese gratuite in special numerosilor muncitori straini care sunt de confesiune musulmana dar nu numai.

Bautura distrusa si camuflaj pentru fumatori

In Tunisia, presedintele Beji Caid Essebsi a declarat la tv ca autoritatile au facut ”un efort special” pentru scaderea preturilor anumitor produse alimentare de ramadan, din cauza ca ”puterea de cumparare este scazuta”. Numerosi credinciosi au facut intr-adevar numeroase provizii alimentare, anticipand mesele ce le vor lua in familie sau cu prietenii pe durata acestei luni. In Tunis vitrinele anumitor cafenele au fost acoperite cu ziare pentru a le permite celor care nu tin post sa bea facea si sa fumeze fara sa fie vazuti de credinciosi. In indonezia, tara care numara cei mai multi musulmani din lume, autoritatile au distrus mii de sticle de bere si de spirtoase pentru a reaminti ca alcoolul este contrar principiilor islamului. Ramadanul risca sa fie extenuant in acest an, pentru ca se deruleaza pe o perioada in care zilele sunt din ce in ce mai lungi si temperaturile sunt foarte ridicate, in majoritatea tarilor musulmane.

author avatar
Tudor Borcea
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger