AcasăNewsPentagonul isi actualizeaza planurile de lupta impotriva unei Rusii ”potential agresiva”

Pentagonul isi actualizeaza planurile de lupta impotriva unei Rusii ”potential agresiva”

Americanii isi sterg de praf strategiile de contracarare a unui atac rusesc

Potrivit mass-media americana, Statele Unite si-au revazut planurile de urgenta in caz de razboi impotriva Rusiei, in premiera dupa caderea URSS, pentru ca ”actiunile” Moscovei cer aceasta reevaluare.

Americanii isi sterg de praf strategiile de contracarare a unui atac rusesc

”Avand in vedere situatia mediului de securitate si actiunile Rusiei, a devenit evident ca trebuie sa reactualizam planurile noastre de riposta in fata oricarei agresiuni potentiale impotriva tuturor aliatilor nostri din NATO”, a declarat un colaborator al ministerului Apararii american pentru Foreign Policy, noteaza Russia Today. Potrivit fostului subsecretar al Apararii si co-fondator al ”Center for a New American Security”, Michele Flournoy, situatia din Ucraina a facut acest demers necesar. ”Invazia Rusiei in estul Ucrainei a constrans Statele Unite sa stearga praful de pe planurile sale de urgenta”, a precizat Flournoy, intr-un interviu acordat Foreigh Policy. Potrivit acesteia, noile planuri se refera la o potentiala incursiune a Rusiei in tarile Baltice si se impart in doua parti distincte. Una este dedicata la ce raspuns ar avea SUA, c amambru NATO, in caz ca Rusia decide sa atace tarile membre ale Aliantei Nord Atlantice iar cealalta se refera la actiunile pe care le-ar putea intreprinde Statele Unite ca tara independenta.

Kremlinul  dezminte zvonurile ”alarmiste”

Pe de alta parte, presedintele Federatiei Ruse a declarat in mai multe randuri ca declaratiile americane ”alarmiste” nu trebuie luate in serios, adougand ca fortele militare ruse nu ”sunt globale, ofensive sau agresive” si ca nu dispun de ”aproape nicio baza in afara teritoriului”, exceptand vestigiile erei sovietice. ”Cred ca numai un nebun si-ar putea imegina ca Rusia va ataca NATO. Se pare ca unele tari vor pur si simplu sa profite de temerile oamenilor in raport cu Rusia. Vor sa joace rolul de tari avanpost ce urmeaza sa primeasca echipamentel militare suplimentare, ajutoare economice, financiare sau de alta natura”, a declarat Putin in iunie. Deocamdata, numai Statele Unite isi fac simtita prezenta crescuta pe continentul european. Spre exemplu, in acest an, SUA si-au anuntat intentia sa deplaseze 250 deblindate in sase state europene, intre care Bulgaria, Polonia si Romania.

Putin a comandat o baza militara aeriana in Belarus

Presedintele Federatiei Ruse negociaza construirea unei baze militare in Belarus, unde vor stationa avioane de vanatoare Suhoi 27. Saptamana trecuta, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat ca Moscova este pregatita sa-si stabileasca baze aeriene in tarile vecine. ”Suntem pregatiti sa semnam acorduri cu privire la aceste baze aeriene cu toate tarile cu care avem acorduri de alianta in  cadrul Organizatiei tratatului de securitate colectiva (OTSC)”, a precizat Medvedev. OTSC este o alianta militara regionala creata in mai 2012, care include Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan. Anul trecut, noi aparate Su-27 au fost trimise in estul Belarusului. Ministrul Apararii rus, Serghei Soigu, a evocat in 2013 crearea de baze militare ruse in Belarus.

author avatar
Tudor Borcea
285 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger