AcasăNewsPentagonul a dat 540 milioane de dolari pentru falsa propaganda jihadista

Pentagonul a dat 540 milioane de dolari pentru falsa propaganda jihadista

Vanand adeptii lui Osama bin Laden, americanii i-au facut PR pe banii contribuabililor

Un ONG britanic specializat in jurnalism de investigatii acuza fortele armate americane ca au semnat un contract de peste jumatate de miliard de dolari cu firma de PR Bell Pottinger, in timpul razboiului din Irak. Aceasta avea misiunea sa creeze clipuri ”semnate” Al-Qaida, in scopul identificarii persoanelor care le urmareau.

Vanand adeptii lui Osama bin Laden, americanii i-au facut PR pe banii contribuabililor

Potrivit Bureau of Investigate Journalism, aceasta suma aiuritoare a fost cheltuita intre anii 2006 si 2011, in plin conflict in Irak. Realizatorul video Martin Wells, fost angajat al Bell Pottinger, a dezvaluit dedesubturile acestei operatiuni care a antrenat Pentagonul intr-un nou scandal. La inceput, Bell Pottinger avea ca misiune ”oficiala” realizarea de materiale video pentru ”a promova alegerile democratice” in Irak. Insa, foarte repede, ea a inceput sa ”fabrice” productii de cu totul alta factura, astfel incat sa para a fi realizate de televiziuni arabe. In special clipuri publicitare impotriva organizatiei teroriste Al-Qaida, care au fost ulterior vandute si difuzate pe statiile tv locale, fara insa a se preciza ca armata americana era comanditarul acestor productii.

Rezultatele erau raportate CIA

Apoi, Bell Pottinger a inceput sa fabrice false materiale video de propaganda atribuite Al-Qaida, partea cea mai ”sensibila” a misiunii firmei de PR, arata Martin Wells. Scopul era urmarirea si prinderea in capcana a persoanelor care vizionau aceste materiale. CD-urile pe care aceste inregistrari erau imprimate erau codate astfel incat erau conectate la internet in timpul vizionarii lor, armata americana putand localiza calculatorul utilizatorului gratie adresei IP. Aceste false materiale jihadiste erau abandonate de militarii americani in timpul perchezitiilor facute in Irak, a explicat Martin Wells. Anumite CD-uri, DVD-uri, care au trecut din maini in maini, au fost depistate si in Iran, in Siria, dar si in Statele Unite. Ancheta jurnalistilor britanici nu a facut public rezultatul acestor urmariri. Pentagonul a confirmat insa ca a lucrat cu agentia Bell Pottinger in perioada amintita. Fostul patron al agentiei, Tim Bell, a confirmat la randul lui ca a semnat un contract ”protejat de clauze de confidentialitate” cu Pentagonul, caruia trebuia sa-i raporteze, inclusiv CIA, rezultatele misiunii.

O capcana cu efect de bumerang

In lumina recentelor atentate teroriste din Europa si nu numai, numerosi experti in jihadism apreciaza ca demersul Pentagonului ar fi putut avea efect de bumerang. In conditiile in care pe internet, materialele de propaganda reprezinta principalul mijloc de racolare practicat de Al-Qaida dar mai ales de ISIS, difuzarea, circulatia acestor materiale comandate de Pentagon ar fi putut contribui la cresterea numarului adeptilor organizatiei fondate de Osama bin Laden si a monstrului derivat din ea, Statul Islamic.

author avatar
Tudor Borcea
329 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger