AcasăNewsPentagonul a cheltuit 22 de milioane pe OZN-uri

Pentagonul a cheltuit 22 de milioane pe OZN-uri

Advanced Aerospace Threat Identification Program ar fi fost de fapt un paravan pentru monitorizarea progreselor tehnologice ale puterilor straine, in timp ce contribuabilii americani visau farfurii zburatoare

Ani de zile, departamentul Apararii a finantat, la cererea unei figuri importante din Senat,  un program ultrasecret cu privire la obiectele zburatoare neidentificate.

Advanced Aerospace Threat Identification Program ar fi fost de fapt un paravan pentru monitorizarea progreselor tehnologice ale puterilor straine in timp ce contribuabilii americani visau farfurii zburatoare

Programul a primit unda verde cu zece ani in urma si este inca de actualitate. OZN-urile nu suscita numai curiozitatea amatorilor de filme science-fiction, de mai multi ani guvernul american aplecandu-se chiar foarte serios asupra chestiunii. Departamentul american al Apararii a recunoscut insa pentru prima oara de existenta unui program dedicat fenomenului OZN. Este vorba de  Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP), consacrat studierii acestui fenomen. AATIP, dotat cu un buget de 22 de milioane de dolari, a demarat in 2007 si a fost finantat la cererea lui Harry Reid, liderul senatorilor democrati la acea data si mare pasionat al misterului legat de fenomenul OZN. Fostul senator de Nevada a explicat ca este mandru de acest program. ”Cred ca e unul dintre lucrurile bune pe care le-am facut in timpul mandatului meu, am facut ceva ce nu se mai realizase pana atunci”, a declarat Harry Reid. Sume mari de bani erau destinate unei societati de cercetare in domeniul aerospatial, societate condusa de miliardarul Robert Bigelow, un prieten al lui Harry Reid. In mai anul trecut, Robert Bigelow declara la o emisiune CBS ca este ”total convins” de existenta extraterestrilor.

Sau ii spionau pe rusi?

Programul AATIP a fost condus de Luis Elizondo, una din cele mai importante figuri din Pentagon (pe care l-a parasit in octombrie anul trecut) si care afirma ca acesta a continuat si dupa 2012, cand i s-a retras finantarea. AATIP ar fi fost atat de secret incat departamentul american de Stat nu stia de existenta lui. Un fost membru al Congresului a avansat insa ideea ca programul a fost pus in practica pentru a supraveghea progresele tehnologice ale puterilor straine, si nu pentru farfuriile zburatoare ale lui Bigelow. ”Departamentul Apararii ia in serios toate amenintarile si potentialele amenintari care planeaz asupra tarii si misiunea noastra este sa luam masuri de fiecare data cand este dezvoltata a informatie credibila”, a comunicat Pentagonul. Dar ce faceau exact persoanele care munceau pentru acest program.OZN? Potrivit presei americane, ele erau in special insarcinate cu studierea de materiale video ce aratau posibile ”intalniri” cu OZN-uri. In august, Pentagonul a dezvaluit un video filmat in 2004, in apropiere de San Diego si implicand doua avioane de lupta si ”un obiect alb de origine necunoscuta”. Pe de alta parte, AATIP nu este primul program dedicat OZN-urilor. Incepand cu 1947, anul celebrului episod Rosweli (in care se presupune ca s-au recuperat resturi extraterestre, inclusiv cadavre straine, de la un obiect neidentificat care s-a prabusit in apropiere de Roswell, in comitatul Chaves din New Mexico) US Air Force a inceput o serie de anchete cu privire la marturiile despre existenta OZN-urilor. Cinci ani mai tarziu, a inceput programul Blue Book. Pana in 1969, cand a fost oprit (oficial) peste 12.000 de ”cazuri” OZN au fost studiate de comisia Blue Book.

author avatar
Tudor Borcea
519 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger