AcasăNewsPensia in 2030 – cel mult 15% din ultimul salariu!

Pensia in 2030 – cel mult 15% din ultimul salariu!

Cei care spera ca se vor pensiona in anul 2030 si ca vor avea o pensie decenta se insala.  Statul le poate asigura un venit de cel mult 15% din ultima leafa.

Desi au venituri foarte mici, actualii pensionari primesc, in medie, 50% din salariul mediu net pe economie, adica 730 de lei

Generatiile actuale de tineri si maturi activi ca forta de munca  risca sa nu aiba parte de nicio pensie de la stat, din lipsa de bani. Contributiile lor, adunate in ani la bugetul statului, sunt demult cheltuite, prin plata actualelor pensii.  Deocamdata, asa-numitii „decretei”, copiii nascuti in perioada de dupa 1967, in urma interzicerii avorturilor in Romania, sunt inca destul de numerosi si pot contribui la pensiile actualilor pensionari. In schimb, „decreteilor” nu va mai avea cine sa le sustina veniturile, deoarece populatia Romaniei tinde sa imbatraneasca, iar natalitatea este net negativa de zeci de ani.

Date pesimiste

Vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu, a avertizat ieri ca persoanele nascute in perioada 1967-1971 vor avea o pensie de cel mult 15% din ultimul lor salariu. In prezent,  pensia medie din Romania, de 730 de lei, reprezinta circa 50% din salariul mediu net. In cei cinci ani de cand s-au infiintat fondurile de pensii private obligatorii, in conturile participantilor (persoanelor cotizante) s-a adunat o suma medie de putin peste 500 de euro de persoana, adica 100 de euro pe an. Nici cei care au venituri in euro nu stau mai bine. In Germania, de exemplu, cei care castiga acum 2.500-3.000 de euro, vor avea in 2030 o pensie de la stat de 600 de euro.

author avatar
Arpad Dobre
739 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger