AcasăNewsPenitenciarele se pregatesc de cazarea pe holuri

Penitenciarele se pregatesc de cazarea pe holuri

Aproape ca nici nu mai conteaza motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, dar cert este ca realitatea din sistemul penitenciar romanesc este una crunta. Si, oricate eforturi organizatorice ar face conducatorii unitatilor de incarcerare, nu mai au si ei cum sa faca bici din rahatul din puscariile noastre.

In penitenciare nu mai este de mult niciun loc liber

Si chiar daca, in ultima vreme, oficialitatile guvernamentale au anuntat luarea unor masuri timide de indreptare a „situatiei locative” din puscarii, care aduce tarii noastre condamnari definitive si pe banda rulanta din partea CEDO, punerea acestora in practica este cat se poate de indepartata. Asa ca, din moment ce se confrunta deja cu un deficit de peste 11.000 de paturi, sefii anumitor inchisori se gandesc deja tot mai serios la preluarea variantei de rezerva din sistemul sanitar si cazarea viitoarelor valuri de detinuti pe holurile penitenciarelor.

Un miliard de euro

In spitale holurile se umplu de paturi suplimentare

Aceasta este suma calculata de catre specialistii Ministerului Justitiei ca fiind necesara pentru indreptarea vizibila a conditiilor din penitenciarele romanesti si construirea unora noi, pentru a se putea acoperi uriasul deficit de locuri de cazare. Pentru ca, in momentul de fata, sistemul penitenciar existent dispune de doar 18.973 de locuri. In schimb, sunt incarcerati deja peste 30.000 de detinuti, numarul acestora crescand constant. Asa ca, in cel mai scurt timp, regula cazarii a doi detinuti intr-un pat nu va mai fi o exceptie, ci regula din puscariile patriei. Iar cel putin pana acum, autoritatile nu au luat nicio masura concreta de a rezolva, indiferent de strategia aleasa, aceasta situatie. Au alocat doar un „mizilic” de doua milioane de lei din rezerva bugetara, bani pentru niscai „cosmetizari” la intrarile aresturilor si plata a doua studii de prefazibilitate privind constructia a doua noi penitenciare, cu cate 1.000 de paturi fiecare, la Caracal si Ploiesti.

Amnistia sau relocarea

Desi hulita de multi, amnistia continua sa fie privita ca o solutie de compromis pentru decongestionarea sistemului penitenciar romanesc. Unul care aduce deja pagube imense bugetului de stat, pentru ca orice detinut din Romania practic se poate plange la CEDO – si castiga garantat! – pentru nerespectarea drepturilor legale de detentie. Iar cum aglomeratia devine pe zi ce trece tot mai mare, oficialitatile trebuie sa gaseasca o solutie. Deocamdata insa, pregatindu-se pentru ce este mai rau, conducatorii inchisorilor fac calcule peste calcule, multi dintre ei ajungand deja la concluzia ca nu mai pot decat sa umple holurile cu paturi, pentru a face astfel fata, fie si provizoriu, afluxului de noi detinuti. Ceea ce, sincer vorbind, este deja o practica obisnuita in multe din spitalele din Romania. Numai ca dat fiind si numarul insuficient de gardieni din sistemul penitenciar, mutarea paturilor pe holuri reprezinta riscuri crescande.

author avatar
Toni Matei
755 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger