AcasăNewsPelerinaj tehno la Mecca

Pelerinaj tehno la Mecca

3000 de programatori, intre care si femei, s-au reunit pentru a gasi solutii informatice capabile sa previna dramele care au marcat in ultimii ani hajj-ul, pelerinajul anual din Mecca. In 2015, 2300 de oameni si-au pierdut viata.

Orasul Jeddah situat la Marea Rosie a gazduit primul ”hackathlon” din Arabia Saudita, un maraton digital reunind programatori, dezvoltatori si investitori, dedicat securitatii pelerinajului, prevazut in timpul celei de-a doua jumatati a acestei luni. Pelerinajul, unde sunt asteptati doua milioane de fideli, este unul din cei cinci stalpi ai Islamului dar reprezinta si o uriasa provocare logistica pentru autoritatile saudite. Specialistii reuniti la Jeddah s-au concentrat asupra unei idei principale: prevenirea in viitor a accidentelor mortale in timpul hajj-ului.

Lese virtuale si pubele smart

Cinci tinere saudite, yemenite si eritreene au lucrat la conceptia unei aplicatii care permite serviciilor de ambulanta sa vina mai repede la persoanele care au nevoie de ajutor medical, gratie unui sistem de geolocatie.

Sauditii au intrat in Cartea Recordurilor cu Hajj Hackathon cel mai important concurs de dezvoltare de software 3000 de participanti din 100 de tari

Doi pakistanezi s-au asociat cu studenti din Asia pentru a crea o ”lesa virtuala” permitand localizarea celor ce se pierd in marea de oameni, cu ajutorul unor bratari electronice. Patru sauditi au lucrat la conceperea unor pubele cu captatori care-i avertizeaza pe lucratorii serviciilor de salubritate cand sunt pline. Alte aplicatii vizeaza miscarea in timp real a multimii si identificarea unor trasee cat mai eficiente pentru evacuare in caz de pericol. La care se adauga sistemele de supraveghere ale fortelor antitero saudite. ”Vrem sa facilitam hajj-ul pelerinilor din intreaga lume”, a declarat Nouf al-Rakan, presedintele federatiei saudite pentru cybersecuritate,  programare si drone, organizatorul evenimentului. Cu organizarea unui eveniment de asemenea anvergura, Arabia Saudita se lanseaza in leadershipul regional si mondial in domeniul noilor tehnologii.

Turism religios

Arabia Saudita se considera gardianul locurilor sfinte ale Islamului, Mecca si Medina, un statut contestat de Iran, rivalul siit, care critica mereu maniera in care sauditii gestioneaza cele doua locuri. In 2015, o miscare de panica a pelerinilor din Mecca s-a soldat cu 2300 de morti din care numerosi iranieni. In acelasi an, peste 100 de persoane au fost ucise dupa ce o macara a cazut pe santierul de la Moscheea Sfanta din Mecca. Autoritatile saudite vor astfel sa evite astfel de drame care afecteaza reformele de modernizare a regatului dorite de printul mostenitor Mohammed bin Salman. In cadrul acestui plan de reforme figureaza si dezvoltarea turismului religios. Arabia Saudita doreste sa atraga sase milioane de pelerini in timpul hajj-ului. Anul trecut, nu au fost probleme dar pelerinajul starneste polemici. Iar disputa Arabiei Saudite si aliatilor ei cu Qatarul, acuzat de apropiere de Iran si de sustinerea ”terorismului”, ceea ce Qatar neaga, sporeste tensiunile.

author avatar
Tudor Borcea
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger