AcasăNewsPedeapsa cu moartea, reluată în Myanmar după zeci de ani / Patru...

Pedeapsa cu moartea, reluată în Myanmar după zeci de ani / Patru militanți pro-democrație, executați de juntă

myanmarPedeapsa cu moartea, reluată în Myanmar după zeci de ani / Patru militanți pro-democrație, executați de juntă

Autoritățile militare din Myanmar au executat patru activiști pentru democrație acuzați că au contribuit la desfășurarea „actelor teroriste”, a declarat luni presa de stat, citată de CNBC, fiind primele execuții din ultimele decenii.

Condamnați la moarte în luna ianuarie într-un proces cu ușile închise, cei patru bărbați au fost acuzați că au ajutat milițiile să lupte cu armata care a preluat puterea într-o lovitură de stat anul trecut și a declanșat o represiune sângeroasă împotriva oponenților săi.

Junta din Myanmar a executat 4 activiști pro-democrație

Printre cei executați se află militantul pentru democrație Kyaw Min Yu, cunoscut și sub numele de Jimmy, și fostul parlamentar și artist hip-hop Phyo Zeya Thaw, a declarat ziarul Global New Light of Myanmar. Kyaw Min Yu, în vârstă de 53 de ani, și Phyo Zeya Thaw, un aliat în vârstă de 41 de ani a liderului înlăturat din Myanmar, Aung San Suu Kyi, au pierdut apelurile împotriva sentințelor în iunie. Ceilalți doi executați au fost Hla Myo Aung și Aung Thura Zaw.

Executarea de către junta din Myanmar a patru deţinuţi, între care un fost deputat al partidului pro-democraţie al lui Aung San Suu Kyi, reprezintă „un act de cea mai mare cruzime”, a reacţionat luni organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP. „Ţările membre ale Uniunii Europene, Statele Unite şi alte guverne trebuie să arate juntei că va da socoteală pentru crimele sale”, a declarat Elaine Pearson, directoare pentru Asia a ONG-ului.

Pedeapsa nu a mai fost practicată de zeci de ani

Myanmarul nu a mai aplicat pedeapsa cu moartea de peste 30 de ani.

De la lovitura militară din 1 februarie 2021, Myanmarul a condamnat la pedeapsa cu moartea zeci de persoane care se opun juntei. Armata aflată la putere continuă o represiune sângeroasă împotriva opozanţilor săi, cu peste 2.000 de civili ucişi şi peste 15.000 arestaţi de la lovitura de stat, potrivit unui ONG local.

author avatar
Andreea Vlad
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger