AcasăNewsPE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru...

PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”

sursa foto: infofinanciar.ro

Într-o zi în care multe zone din România erau toropite de arșiță și se aflau sub „umbrela” unui Cod roșu de caniculă, trimișii statelor membre în Parlamentul European au votat o lege menită să elimine riscul ca, în sezonul rece, cetățenii europeni să rămână fără căldură.

Europarlamentarii au votat, marți, o serie de modificări la legislația privind depozitele de gaze care și-au dovedit utilitatea în ultimele ierni. Sunt modificări ce vizează, pe de o parte, securitatea aprovizionării, dar și o mai mare flexibilitate privind constituirea stocurilor, menită să eliminarea speculațiile și să ajute la menținerea, dacă nu chiar la reducerea nivelului prețurilor.

Regulamentul votat de Legislativ este în faza de aprobare a Consiliului, înainte de a intra în vigoare prin publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Mai exact, aleșii europeni au prelungit obligația de stocare a gazelor naturale, introdusă pentru securitatea alimentării, pe fondul crizelor multiple declanșate odată cu pandemia de COVID-19, dar au introdus și măsuri de flexibilizare, menite să ajute operatorii.

Potrivit comunicatului transmis de Legislativul european, PE sprijină flexibilitatea reumplerii stocurilor de gaze pentru a reduce prețurile. Concret, aleșii au votat ca obligația de constituire de stocuri la un nivel de 90% să fie prelungită cu doi ani, până la sfârșitul anului 2027, obiectiv care trebuie atins în fiecare an între 1 octombrie și 1 decembrie, au adoptat o mai mare flexibilitate a normelor de reumplere a stocurilor în cazul unor condiții de piață dificile și mai multă transparență în ceea ce privește ponderea gazelor provenite din Rusia.

Noua lege, votată marți de eurodeputați, prevede modificarea regulamentului – deja convenit între eurodeputați și Consiliu – care va prelungi schema UE de înmagazinare a gazelor din 2022 până la 31 decembrie 2027, care altfel ar fi expirat la sfârșitul lui 2025.

Sterian: Este un lucru bun pentru România că obligă furnizorii să înmagazineze și mai multe volume de gaze

Stocurile de gaze constituite de România în ultimii ani conform regulamentului european au fost o măsură de siguranță necesară pentru ca niciun român racordat la rețeaua de gaze să nu aibă probleme cu alimentarea cu gaze. În plus, sunt în derulare proiecte de creștere a capacității de înmagazinare a României.

Contactat de Gândul, șeful operatorului național de sistem și transport al gazelor naturale, Transgaz, a salutat măsurile adoptate de eurodeputați, estimând că vor avea un impact pozitiv pentru România.

„Este un lucru bun pentru România că obligă furnizorii să înmagazineze și mai multe volume de gaze”, a declarat directorul general al Transgaz, pentru sursa citată.

Pe lângă creșterea securității aprovizionării, Ion Sterian e de părere că noul regulament la ajuta la menținerea sau reducerea prețurilor pentru consumatorii finali, în condițiile revenirii la piața liberă a gazelor naturale, după 31 martie 2026.

author avatar
Andrei Coman
48 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger