AcasăNewsPe Otopeni s-a inaugurat noul sistem de detectare a materialelor nucleare si...

Pe Otopeni s-a inaugurat noul sistem de detectare a materialelor nucleare si radioactive!

Autoritatile au inaugurat miercuri, pe Aeroportul „Henri Coanda”, din Bucuresti, noul sistem de detectare a materialelor nuclearea si radioactive.

La eveniment au participat Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, si Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii.

Gabriel Oprea a avut numai cuvinte de lauda vizavi de noul sistem, dar si fata de partenerii americani, sustinand ca „acest sistem este expresia increderii partenerilor americani in Romania”.

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat ca „sistemul reprezinta un avantaj in planul intaririi securitatii nationale, dar este si expresia importantei geostrategice a Romaniei”.

Ulterior, Gabriel Oprea a oferit detalii despre sistemul inaugurat si a continuat sa vorbeasca despre excelentul parteneriat care exista intre Romania si SUA.

Gabriel Oprea: „Implementarea Programului de Detectare si Descurajare a Contrabandei Nucleare dezvoltat de catre Guvernul Statelor Unite ale Americii intareste rolul activ pe care Romania il are in gestionarea unor probleme majore in planul securitatii regionale. Combaterea cu si mai mare eficienta a traficului cu materiale radioactive si nucleare este un nou pas pe care Romania il face in sensul intaririi securitatii la frontierele externe ale Uniunii Europene, atat in beneficiul propriilor cetateni cat si al celor europeni. Este o masura care tine de interesul national si de obiectivele strategice ale tarii noastre si care vine sa consolideze statutul Romaniei de tara care a indeplinit toate conditiile tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen. Astazi Romania asigura frontiera de est a Uniunii Europene si face acest lucru cu profesionalism, devotament si beneficiind de o tehnica de varf. Tocmai de aceea am credinta ca in cel mai scurt timp vom face primul pas pentru aderarea la spatiul Schengen cu frontierele aeriene. Suntem pregatiti pentru asta si dovedim acest lucru in fiecare zi. Sistemul inaugurat astazi este instalat intr-o zona strategica a Romaniei, Aeroportul International Henri Coanda fiind principala poarta nationala de tranzit al marfurilor pe cale aeriana. In contextul cresterii volumului de marfuri care trec prin acest punct Cargo, un asemenea sistem modern este un plus de siguranta pentru cetatenii nostri. Vreau sa subliniez sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat Romaniei atat pentru implementarea acestui sistem, cat si pentru instruirea politistilor de frontiera care il utilizeaza. Derulam impreuna acest proiect din anul 2009, perioada in care au fost instalate la granita externa a Uniunii Europene 60 de sisteme fixe de detectie a radiatiei nucleare, s-au dat in folosinta Politiei de Frontiera Romane peste 100 de sisteme mobile de detectie a radiatiilor, iar aproximativ 300 de politisti romani de frontiera au fost pregatiti de catre expertii americani. Tot in cadrul acestui proiect, Politia de Frontiera Romana a primit de la Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii sase vehicule dotate cu dispozitive de detectie a materialelor nucleare si radioactive, absolut necesare pentru interventia prompta intr-un domeniu in care mobilitatea si rapiditatea sunt elemente cheie ale reusitei”.

author avatar
Cristi Ionita
400 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger