AcasăNewsPe hartie, moartea ia o pauza in Siria

Pe hartie, moartea ia o pauza in Siria

SUA si Rusia au ajuns, sambata, la un acord pentru a revigora negocierile de pace din Siria, fara a convinge insa opozitia care are dubii ca acesta va pune capat ostilitatilor.

Un armistitiu pe ruine scăldate în sângele civililor

Acordul, perfectat de secretarul american de stat John Kerry si de omologul sau rus, Serghei Lavrov, prevede instaurarea unui armistitiu in toata tara, incepand de astazi, de la apusul soarelui, o ameliorare a conditiilor de munca ale organizatiilor umanitare si elaborarea unui plan impotriva gruparilor islamiste. La cateva ore dupa anuntul acordului, armata siriana ataca pozitiile detinute de rebeli in Alep, fortele lui Bashar al-Assad incercand sa castige maximum de teren posibil inaintea intrarii in vigoare a incetarii focului.

Cinci documente la secret

Serghei Lavrov a explicat ca, in ciuda divergentelor, SUA si Rusia au elaborat cinci documente care vor permite cooperarea in lupta antiterorista si relansarea unui climat mai favorabil in tara. Cele doua parti au convenit insa ca aceste documente sa nu fie facute publice. Potrivit lui John Kerry, noul acord are mai multe sanse de succes decat cele precedente, guvernul sirian angajandu-se sa nu lanseze noi operatiuni aeriene. Acordul prevede ca fortele guvernamentale siriene, sustinute de Moscova, si gruparile opozitiei, sustinute de Washongton, sa inceteze ostilitatile pentru a ”reconstrui un climat de incredere reciproca”. Daca armistitiul va tine, Rusia si SUA vor antama timp de sapte zile pregatiri pentru a infiinta ”un centru comun de operatiuni” destinat schimbului de informatii pentru delimitarea contururilor teritoriilor controlate de opozitie si de jihadistii fostei grupari Jabhat al-Nusra si de cei ai ISIS. Noul acord a fost salutat de mai multe tari (inclusiv Romania), Turcia si Franta estimand in mod special ca ”aplicarea lui este cruciala pentru situatia din Siria”, une ostilitatile au provocat moartea a aproximativ 300.000 de persoane. Insa opozitia siriana nu si-a ascuns scepticismul, reamintind ca precedentele acorduri de incetare a focului nu au fost respectate, acuzand Damascul si Moscova ca au continuat bombardamentele. Fares al Boyouch, comandantul Diviziei de Nord a Armatei Siriene Libere, a declarat, citat de Reuters, ca Rusia si Damasc nu au respectat precedentul acord iar sansele de reusita ale unui nou armistitiu sunt nule. Iar Inaltul Comitet sirian pentru negocieri (HCN), infiintat anul trecut in Arabia Saudita, a explicat ca nu a primit o copie a acordului.

Assad aproba

”Guvernul sirian a aprobat acordul ruso-american (…) al carui obiectiv este ajungerea la o solutie politica in criza din Siria”, a indicat ieri agentia oficiala Sana, citand ”surse bine informate”, precizand ca ”ostilitatile vor inceta in Alep din ratiuni umanitare. ”Guvernul sirian a luat la cunostinta de acord, in ansamblul sau, si l-a aprobat”, au indicat surse neidentificate pentru Sana. Washington trebuie sa-i convinga pe rebeli sa se disocieze insa de grupari jihadiste aliate in prvinciile Alep si Idlib (nord-vest) in special de Front Fatah al-Sham (ex Front al Nusra, care a renuntat la alianta cu Al-Qaida), dar ramane considerata grupare terorista de Moscova si de Washington.

Lavrov ofera vodca si pizza jurnalistilor

Dupa negocierile ruso-americane care au durat mai bine de 13 ore, ministrul rus de Externe le-a oferit jurnalistilor cutii de piza si sticle de vodca. Pizza e din partea americanilor, vodca e de la rusi, a explicat Lavrov. Initial, jurnalistii au intrebat daca exista bauturi sa insoteasca pizza. ”A fost prevazut acest lucru”, a explicat Lavrov.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger