AcasăNewsPDL-istul Cristian Preda ii da cu istoria in cap lui Basescu

PDL-istul Cristian Preda ii da cu istoria in cap lui Basescu

Eurodeputatul PDL Cristian Preda raspunde atacului dur lansat de Traian Basescu la adresa Regelui Mihai. Preda afirma ca între 1940 şi 1944 Ion Antonescu a fost conducătorul statului, cu puteri depline, în timp ce Regele era „pur ornamental”, iar Petru Groza era „şi prim-ministru, şi slugă la ruşi”.

Fruntasul PDL Cristian Preda postează pe blog un citat din cartea „Comunismul în România” a lui Ghiţă Ionescu, despre care spune că este „acel politolog român care a dat numele programului în cadrul căruia preşedintele Băsescu a ţinut un discurs la London School of Economics acum câteva săptămâni”: „Noul guvern [din septembrie 1940] reprezentă o asociere a Generalului Antonescu cu Garda de Fier, sub conducerea lui Horia Sima. Sima însuşi era Vicepreşedinte al Guvernului, iar Garda deţinea, printre alte ministere cheie, şi pe acelea de interne şi externe. Garda dorea să abolească monarhia, dar Antonescu a realizat un compromis, printr-un decret din 5 septembrie 1940, prin care se stabilea că Regele dăduse puteri absolute Primului Ministru. La 6 septembrie, noul Rege s-a găsit în prezenţa unui guvern în faţa căruia era clar că el trebuia să reprezinte doar un simbol şi să nu ia deloc parte activă la conducerea statului. Din acel moment, Regele Mihai s-a retras într-o izolare tăcută, dar în mesajele sale radiofonice din Ajunul Anului Nou, el lăsa ţării impresia, an de an, că urmărea cu atenţie situaţia”.

Preda adaugă că „între 1940 şi 1944, Antonescu, dotat cu «puteri depline», nu a fost un banal premier, ci «conducătorul statului», Regele fiind în acea perioadă pur ornamental”.

„Era, în schimb, şi prim-ministru, şi «slugă la ruşi» Petru Groza, cel care l-a silit pe Mihai I să abdice, sub ameninţarea pistolului. Istoricii spun că Groza îşi luase la el pistolul, ca nu cumva să fie arestat, aşa cum se întâmplase cu Antonescu în august 1944″, adaugă Preda.

„Decizia Regelui Mihai a fost un act de tradare nationala. Regele a fost sluga la rusi”, a declarat Traian Basescu miercuri seara la B1TV.

 

author avatar
A.P. Redactor
400 afisari

1 COMENTARIU

  1. Alo, domnu’ Preda! Inteligentule! Nu exista niciun guvern la 6 septembrie! Guvernul cu legionarii s-a facut la 14 septembrie! Alo, cultura! Istoria!! Dar deh, prostul pina nu e si fudul, nu e prost destul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger