AcasăNewsPDL ar putea renunta la pragul electoral

PDL ar putea renunta la pragul electoral

La viitoarele alegeri s-ar putea renunta chiar si la pragul electoral. Asa sustine europarlamentarul PDL Cristian Preda intr-o postare facuta miercuri pe blogul personal.

Cristian Preda se declara de acord cu organizarea in aceeasi zi a alegerilor locale si a celor parlamentare motivand costurile mai mici ale organizarii celor doua scrutinuri.

“Sunt de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale si legislative in aceeasi zi. Nimeni nu va risca, de altfel, sa ceara date diferite, adica importante costuri suplimentare intr-o perioada in care resursele bugetare sunt dramuite”, afirma Cristian Preda.

Europarlamentarul sustine ca  ar trebui sa se renunte si la pragul electoral. “Daca se ajunge la majoritar intr-un tur, cum s-a stabilit de fapt si pentru presedintii de consilii judetene si pentru primari, ar fi rational sa se renunte la pragul electoral.    In 2008, pe langa cel exprimat procentual, s-a inventat si pragul alternativ: daca un partid castiga 6 colegii la Camera si 3 la Senat capata reprezentare parlamentara chiar daca nu face 5% la nivel national.
Daca in 2012 se va vota dupa regula “primul clasat castiga mandatul”, atunci nici pragul procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi mentinute. Ar fi irational.
O asemenea reforma ar avantaja mici formatiuni si ar democratiza scrutinul. „Sustin, de aceea, cu multa caldura idea”, mai arata Cristian Preda.

author avatar
Cornelia Draghici
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger