AcasăNewsPatru zile de la atacurile sangeroase din Paris. Aviatia franceza a lansat...

Patru zile de la atacurile sangeroase din Paris. Aviatia franceza a lansat un nou atac impotriva ISIS

La patru zile de la atacurile care au ucis brutal 129 de persoane la Paris, capitala Frantei incearca sa revina la viata

– In noaptea de luni spre marti, aviatiei franceza a bombardat din nou cetatea ISIS din EI Raqa, nordul Siriei, distrugand un centru de comanda si un centru de formare – potrivit ministerului francez al Apararii. Marti, Siria va continua sa fie in centrul discutiilor dintre Francois Hollande si secretarul de stat american John Kerry, sosit de urgenta la Paris pentru a arata sprijinul Statelor Unite.

– In spitalele din Paris a fost ridicat codul alb de mobilizare maxima, instituit inca de vineri seara. In unitatile spitalicesti pariziene au fost internate 433 de persoane, victime ale atacurilor teroriste. Dintre cele 80 de persoane aduse intr-o stare critica doar 29 mai sunt in continuare la terapie intensiva.

 

Simbolul orasului Paris – devenit simbol si pentru atentatele sangeroase din 13 noiembrie, va fi iluminat in culorile drapelului francez (albastru-alb-rosu) timp de trei seri la rand.

– Salah Abdeslam este „un baiat foarte normal,” sustine fratele teroristului dat in urmarire internationala. Mohamed Abdeslam, initial retinut de autoritatile belgiene, a fost eliberat luni dupa-amiaza, dupa ce a demonstrat ca el nu s-a aflat pe 13 noiembrie la Paris, alaturi de fratii lui, Brahim („major, vaccinat”, dar mort) si Salah („cuminte”, dar fugar).


– Discursul tinut luni seara, la Versailles, de presedintele Francois Hollande. Principalele idei/masuri care urmeaza sa fie adoptate: 1. Intensificarea operatiunilor militare in Siria; 2. O reuniunea a Consiliului de Securitate ONU, pentru adoptarea unei rezolutii impotriva ISIS; 3. Prelungirea starii de urgenta cu 3 luni; 4. Revizuirea Constitutiei. Vizate: masurile exceptionale de criza; 5. Angajarea a 5.000 de oameni in Jandarmerie si Politie, 2.500 in departamentele de Justitie, 1.000 in serviciul vamal, mentinerea efectivelor de soldati pana in 2019 si crearea unui dispozitiv de tip „Garda nationala”, compus din rezervisti.


Politia italiana este in alerta. Este cautat un anume Burgy Baptiste, un francez de 32 ani, suspectat de implicare in atacurile teroriste de la Paris. Carabinierii au misiunea de a depista un Seat Ibiza, de culoare neagra, condus de acest individ. Potrivit agentiei de stiri ANSA, masina are numarul de inmatriculare GUT18053, iar soferul ar putea fi complicele lui Salah Abdeslam, franco-belgianul dat in umarire internationala.

– Amicalul Belgia – Spania, programat marti la Bruxelles va fi anulat. Decizia vine dupa ce nivelul de alerta terorista in Belgia a fost ridicat la nivelul 3. In schimb, meciul amical dintre Anglia si Franta se va desfasura marti, conform programului stabilit. Insa, efective de politie suplimentare vor patrula in jurul stadionului „Wembley” in timpul partidei. Masurile, urmare a incidentelor de vineri seara, de langa „Stade de France”, acolo unde trei atacatori kamikaze au detonat tot atatea bombe in timpul amicalului Franta – Germania. In plus, la partida Anglia – Franta va fi prezent si Printul William, care a decis sa participe la meci „din solidaritate cu poporul francez”.

– Imagine impresionanta cu un scut utilizat de fortele de interventie in timpul asaltului de la Bataclan. 27 gauri provocate de gloante au fost numarate pe suprafata scutului. Potrivit presei franceze, 18 membri ai fortelor de interventie s-au aflat in spatele unui asemenea scut, reusind sa salveze 20 de ostatici.

 

author avatar
Mihai Koblenko
229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger