AcasăNewsPatru afaceristi, retinuti pentru frauda cu fonduri europene

Patru afaceristi, retinuti pentru frauda cu fonduri europene

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au anuntat retinerea, pentru 24 de ore, a patru afaceristi acuzati de fraude cu fonduri europene.

Cei patru vizati sunt Homsi Ghassan si Younes Ziad, reprezentanti ai firmei Butec Sal, si Khalil Saad si Bachir Mazen, reprezentanti ai SC Passavant Roediger Romania SRL.

Cei patru sunt acuzati, concret, de inselaciune, de complicitate la savarsirea infractiunilor de folosire de documente false si cu continut inexact, actiune care a avut ca urmare obtinerea pe nedrept de fonduri europene, dar si de constituire a unui grup infractional organizat.

Conform procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie, SC Hidro Prahova SA, al carei actionar majoritar este Consiliul Judetean Prahova, a fost beneficiarul finantarii europene alocate, prin Programul Operational Sectorial de Mediu – POS MEDIU, proiectului „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Prahova”, in valoare totala de 822.819.366 lei din care 548.313.554 lei contributie POS MEDIU 2007-2013 si 274.505.812 lei contributie beneficiar.

In calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unitatii de Implementare a Proiectelor – UIP din cadrul companiei, licitatiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanta si executie.

In anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituita la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele sapte oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrari nr. 1 Breaza, a declarat castigatoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL si Butec Sal.

In acest context, inculpatul Homsi Ghassan a constituit si coordonat un grup infractional la care au aderat ulterior si inculpatii Khalil Saad, Younes Ziad si Bachir Mazen, impreuna cu alte persoane, al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni de fraudare a fondurilor europene si nationale.

Din cuprinsul probatoriului administrat in cauza, a rezultat faptul ca inculpatii au urmarit:

– ca procedura de subcontractare catre SC Passavant Roediger Romania SRL sa fie una formala, dar cu o destinatie precisa (obtinerea contractului de lucrari de catre aceasta din urma firma);

– ramanerea SC Cast in Asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia sa execute nicio lucrare;

– iesirea Butec Sal din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97 % contra unei sume substantiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneza a cesionat, transferat si predat catre SC Passavant Roediger Romania SRL toate drepturile, obligatiile, raspunderile, titlurile si dobanzile detinute in cadrul contractului de lucrari (acest contract, necomunicat Unitatii de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte intre parti);

– realizarea unei noi subcontractari catre o alta societate comerciala. Urmarea a acestei conduite infractionale, la data de 13 martie 2014 liderul Asocierii, SC Cast SRL, a obtinut decontarea avansului in cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost impartit dupa proportiile convenite, 97% respectiv 3% intre SC Passavant si SC Cast.

Homsi Ghassan, Younes Ziad, Khalil Saad si Bachir Mazen vor fi prezentati magistratilor de la Curtea de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

author avatar
Cristi Ionita
391 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger