AcasăNewsPatronii români ne vor acasă

Patronii români ne vor acasă

Munca la domiciliu ar putea deveni permanentă pentru mulți dintre salariați

Reprezentanții firmelor din țară cer Guvernului să modifice legislația astfel încât angajații să poată lucra de acasă și după pandemie. Munca la domiciliu s-a dovedit benefică atât pentru antreprenori, cât și pentru bugetari, spun patronii, în această perioadă reușindu-se, în mod paradoxal, digitalizarea administrației publice.

Un sondaj efectuat printre antreprenorii din cadrul confederației patronale Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a arătat că patronii își doresc, într-o majoritate covârșitoare, să se introducă în viitor posibilitatea lucrului la domiciliu pentru angajați. Astfel, antreprenorii au propus modificarea Codului Muncii, astfel încât să permită flexibilitatea în ceea ce privește derularea contractului de muncă și munca la distanță, precum și introducerea unui alt sistem de cuantificare a muncii la distanță, care să nu presupună înscrierea în condica de prezență. Totodată, aceștia au solicitat introducerea unui termen mai mare de notificare în Revisal a modificărilor din contractul individual de muncă, reducerea taxării salarizării, precum și legiferarea posibilității angajatorului de a recupera investiția în formarea profesională a salariatului. ”Printre efectele pozitive considerate de antreprenori ca urmare a implementării  măsurilor de distanțare socială în cadrul întreprinderilor, aceștia au menționat digitalizarea administrației publice (42,90%), debirocratizarea administrației publice (39,40%), digitalizarea întreprinderii (36,70%), îmbunătățirea comunicării instituționale (32,30%), identificarea unor noi oportunități de business (28,80%) și identificarea unor noi canale de vânzare (19,90%)”, se arată în concluziile sondajului realizat în cadrul CNIPMMR. Cea mai importantă schimbare în această perioadă de criză a fost debirocratizarea tuturor instituțiilor, care s-a produs extrem de rapid, ceea ce a lăsat mari semne de întrebare asupra motivelor pentru care digitalizarea și reducerea orelor petrecute la ghișee nu s-a produs până acum.

40% dintre antreprenori, aproape în faliment

Pentru a analiza modul în care întreprinderile mici și mijlocii din România au fost impactate de măsurile instituirii stării de urgență și cum le-a fost sau le va fi afectată activitatea economică, în perioada 14.04 – 21.04 2020, CNIPMMR a realizat un amplu sondaj cu privire la necesitatea reîntoarcerii personalului în unitățile de producție. În urma acestuia a rezultat că aproape 40% dintre antreprenorii din domeniile servicii, comerț și producție au fost afectați grav de criză, o prelungire a restricțiilor riscând să-i bage în faliment. Potrivit sondajului, 30,1% dintre patroni estimează o scădere a cifrei de afaceri cu mai mult de 70%, 18,1% între 30% și 50%, 16,8% între 10% și 30%, 15,9% între 50% și 70%, 15% până în 10% și doar 4,1% nu au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri. Dintre aceștia, 37,6% au preconizat că își vor reveni în maxim 6 luni, 29,6% în maxim 12 luni, 25,3% între 1 și 2 ani, și 7,5% în mai mult de 2 ani. Totodată, 26,1% dintre antreprenorii intervievați au afirmat că este necesară reluarea activității de la începutul lunii mai, iar 22,1%, după Sărbătorile Pascale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
671 afisari

1 COMENTARIU

  1. Titlul este pus ca sa atraga cititorii. In interior este vorba despre un sondaj referitor la digitalizarea laudata de patronat. Chiar nu verifica nimeni ce scrii, domnita? Si acesta este stilul tuturor articolelor scrise. Cine va plateste ori e prost ori va impune sa scrieti ineptii. Oricum ar fi, sunteti niste „scarta-scarta pe hartie”n nu jurnalisti. RUSINE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger