AcasăNewsPatriarhia va imparti credinciosilor, de Boboteaza, peste 6.000 de litri agheasma

Patriarhia va imparti credinciosilor, de Boboteaza, peste 6.000 de litri agheasma

Peste 6.000 de litri de apa vor fi pregatiti pentru sfintire de Boboteaza, agheasma mare fiind impartita credinciosilor care vor putea gusta din ea dimineata pe nemancate timp de opt zile, iar apoi o vor folosi numai pentru sfintirea caselor si a gospodariilor si in cazul persoanelor grav bolnave.

La sarbatoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie, dupa Sfanta Liturghie, patriarhul Daniel va oficia Sfintirea cea Mare a Apei (agheasma mare) in fata Resedintei patriarhale, in jurul orelor 11.30. Intrucat temperaturile sunt foarte ridicate pentru aceasta perioada, in curtea Catedralei patriarhale a fost inaltata o cruce din cetina de brad, impodobita cu flori si busuioc, in locul crucii de gheata din alti ani, cand era ger.

Joi au fost pregatite vase cu o capacitate totala de peste 6.000 de litri de apa care, dupa sfintirea de vineri, vor fi impartiti credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala. Crestinii vor pastra agheasma mare in vase curate, fie amestecand-o cu cea pe care au luat-o de la biserica in ziua praznicului Bobotezei din anii trecuti. Ageasma mare, spre desosebire de cea mica, se bea numai in aceasta perioada, de opt zile, pana in 14 ianuarie- sfarsitul sarbatorii, dimineata pe stomacul gol insotita de o rugaciune.

Tot in aceasta perioada de opt zile (8 ianuarie – 14 ianuarie) agheasma mare mai poate fi folosita si pentru sfintirea caselor si a gospodariilor, a explicat parintele Ciprian Apetrei, directorul agentiei Basilica si preot la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” – Curtea Veche din Bucuresti. El a mai spus ca persoanele care in intervalul 8 – 14 ianuarie se impartasesc pot sa bea dupa impartasanie agheasma mare, cu conditia ca intre cele doua sa nu manance si sa nu bea nimic.

De asemenea, apa sfintita la Boboteaza mai poate fi bauta in Vinerea mare din timpul postului Pastilor de catre persoanele care ajuneaza, seara dupa slujba. in Moldova, preotii mai dau dezlegare la agheasma mare unor persoane oprite de la impartasanie, a explicat parintele Ciprian Apetrei.

In restul anului, credinciosii nu mai pot bea agheasma mare doar cu acordul preotului duhovnic in situatii foarte bine stabilite, cum ar fi in cazul unor boli grave.

 

author avatar
Ciprian Purice
416 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger