AcasăNewsPateurile vegetale ne baga-n spitale!

Pateurile vegetale ne baga-n spitale!

In fiecare magazin gasim asa-numitele pateuri vegetale sau de post. Acestea sunt cu ardei, masline sau ciuperci. Si ne imbolnavesc pe tacute!

O analiza efectuata de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor asupra majoritatii sortimentelor de pateuri vegetale arata ca acestea sunt bogate in E-uri, nu in proteine, si contin foarte multa sare, nu fibre.

Bombe de E-uri

Potrivit statisticii, mai mult de o treime dintre produse au minim 10 E-uri, aproape toate continand  doar 5 grame de proteine la 100 de grame sau mai mult de 1 gram de sare, aproape dublu fata de cat este permis.   Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regasesc pe piata din Romania. In total au fost analizate 23 de produse, de la urmatorii distribuitori/producatori: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods Romania (Ardealul), Carrefour Romania SA, Auchan Romania SA, Metro Cash&Carry Romania SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365).    Rezultatele studiului arata ca produsele au prezentat intre 3 si 12 aditivi, dintre care 95.65% au avut in componenta caragenanul (E407); 91.30% contin monoglutamatul de sodiu (E621); 69.56% au in componenta ascorbat de sodiu (E301).

Atentie la simptome

Acesti aditivi pot provoca stare de greata si diaree, hiperactivitate si probleme gastrointestinale, astm, alergii, rinite, afectiuni cardiovasculare, ulcer si cancer, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului, dar si deficiente de fier.   Pe de alta parte, desi producatorii au respectat obligativitatea de a inscrie pe eticheta continutul de sare, proteine, glucide etc, putin consumatori stiu ca valorile sunt fie prea mari, fata de cat este permis, fie mult prea mici pentru a asigura nevoile nutritionale.   Astfel, 91.30% dintre produsele verificate au mai putin de 5 grame de proteine/100g, extrem de rar ajungand la 7 grame pe suta de grame. De asemenea, 95.65% dintre produse au avut cel putin 1g de sare in compozitie, in unele cazuri cantitatea de sare fiind de aproape 2 grame.   Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite daca nivelul de consum global al sarii ar scadea pana la cantitatea recomandata de 5 grame/zi.

author avatar
Catalin Dumitrescu
727 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger