AcasăNewsPasi de urmat pentru infiintarea unei PFA

Pasi de urmat pentru infiintarea unei PFA

Inregistrarea PFA la Registrul Comertului se face in trei zile de la depunerea documentelor

Infiintarea unei Persoane Fizice Autorizate (PFA) reprezinta o procedura relativ simpla si presupune costuri reduse. Pot deveni PFA cetatenii care au implinit 18 ani, nu au savarsit infractiuni economice si au pregatire profesionala in domeniul in care vor sa fie autorizati.

Inregistrarea PFA la Registrul Comertului se face in trei zile de la depunerea documentelor

Potrivit OUG 44/2008, PFA este persoana autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Conform AvocatNet, solicitantul trebuie sa aiba un sediu profesional asupra caruia sa detina un drept de folosinta si sa declare, pe propria raspundere, ca indeplineste conditiile de functionare din punct de vedere al legislatiei din domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protectia mediului si protectia muncii.

Infiintare

Solicitantii au obligatia sa solicite inregistrarea la Registrul Comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice ca PFA. Primul pas il reprezinta rezervarea numelui sub care va functiona persoana fizica autorizata, apoi este necesara depunerea la Registrul Comertului a urmatoarelor documente:

–         dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei – original;

–         carte de identitate sau pasaport – copie;

–         documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional/punctelor de lucru – copie legalizata;

–         daca este cazul, avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original);

–         specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate – original;

–         precizare din care sa rezulte ca titularul dreptului de proprietate intelege sa afecteze folosinta spatiului in vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaratie);

Calificare, costuri, dezavantaje

Atentie! Cei care doresc sa se inregistreze ca PFA trebuie sa demonstreze, cu documente relevante, calificarea pe care o au in domeniul in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea. Infiintarea unui PFA presupune taxe de aproximativ 250-300 lei, iar inregistrarea la Registrul Comertului dureaza aproximativ trei zile lucratoare. Un dezavantaj al persoanei fizice autorizate il reprezinta faptul ca raspunde cu toata averea personala in fata creditorilor, in situatia in care nu isi poate achita datoriile. O PFA se desfiinteaza prin procedura simpla a radierii, intr-o singura etapa, in cinci zile lucratoare, costurile fiind de aproximativ 80 de lei.

Impozite si contributii CAS

PFA au de platit:

–         impozit de 16% din venitul net ,

–         contributie de 31,3% pentru pensie,

–         contributie de 5,5% pentru sanatate.

Contributiile CAS se platesc trimestrial, cu anticipatie, din venitul declarat de catre PFA, al carui cuantum trebuie sa fie de minimum 35% din salariul mediu brut pe economie, stabilit pentru 2013 la valoarea de 2.223 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
899 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger