AcasăNewsPas important pentru dezvoltarea „Coridorului Vertical”. Se parafează Memorandumul de Înțelegere. Transgaz,...

Pas important pentru dezvoltarea „Coridorului Vertical”. Se parafează Memorandumul de Înțelegere. Transgaz, printre semnatari

(sursa foto: Facebook)

Demers important pentru dezvoltarea „Coridorului Vertical”. E vorba despre un memorandum de înțelegere între OTS gaze și companiile din domeniul energiei din Bulgaria, Grecia, România și Ungaria. Pasul din partea României va fi făcut de către Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, condusă de Ion Sterian.

Mai exact, operatorii de sisteme de transport de gaze și principalele companii de infrastructură energetică din cele patru țări convin asupra interconectării rețelelor lor pentru a permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale, potrivit unui comunicat de presă.
Memorandumul de Înțelegere va fi semnat între DESFA (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), ICGB (Bulgaria) și Gastrade (Grecia).

Care e scopul acestei inițiative? Cooperarea reciprocă pentru realizarea Coridorului vertical, care va permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale de la nord la sud și de la sud la nord.
Semnarea acestui important memorandum a avut loc în contextul celui de-al 22-lea Summit mondial al GNL, organizat la Atena, capitala Greciei, și găzduit de DESFA (operatorul sistemului elen de transport de gaze naturale), sub auspiciile Ministerului Mediului și Energiei. Evenimentul se desfășoară în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2022.

Citiți și: OTS Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream, inițiativă comună pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor

Transgaz reușește o nouă lovitură internațională: VOM AVEA GAZE LA IARNĂ!

Cât timp va fi valabil memorandumul și ce presupune

În același comunicat se precizează faptul că prin semnarea Memorandumului de Înțelegere, companiile și-au reafirmat angajamentul – atât în comun, cât și individual – față de dezvoltarea proiectelor de interes comun (PCI) și a altor proiecte necesare pentru implementarea Coridorului Vertical.

Memorandumul de înțelegere va fi valabil timp de trei ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an. „Acordul se bazează pe Memorandumul de înțelegere/Declarația comună semnată de miniștrii energiei din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria pentru dezvoltarea „coridorului vertical” de gaze naturale în cadrul reuniunii CESEC care a avut loc la Budapesta la 8 septembrie 2016.

Cadrul de cooperare definit prin Memorandumul de Înțelegere prevede că societățile vor explora specificațiile tehnice ale noilor conexiuni, conducte, interconectări sau orice consolidări ale rețelelor naționale, dezvoltând proiectele planificate în regiune ținând cont de strategiile și politicile energetice ale UE, precum și de evoluțiile relevante de pe piața regională a gazelor naturale. În plus, companiile au convenit că Memorandumul în cauză va constitui baza unei cooperări intensive în viitor, în ceea ce privește posibilitatea de a construi infrastructura necesară pentru transportul gazelor naturale către țările de tranzit și către piața UE din Grecia, prin Bulgaria, România și Ungaria și invers”, se menționează în același comunicat.

author avatar
Andrei Coman
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger