AcasăNewsParlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Severin

Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Severin

Parlamentul European a aprobat, joi, ridicarea imunitatii eurodeputatului Adrian Severin, adoptand raportul Comisiei JURI in acest sens.  Acum isi intra in rol DNA. Raportul redactat de europarlamentarul Francesco Speroni a fost votat prin ridicare de mana, de catre majoritatea eurodeputatilor. Votul nu a fost inregistrat electronic.

Adrian Severin - marire si decadere

Potrivit procedurilor, dupa votul din plen, decizia de ridicare a imunitatii va fi comunicata autoritatilor romane. Comisia juridica a Parlamentului European votase, in unanimitate, luni, ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Dupa audierea in Comisia JURI, Adrian Severin declara, ca doreşte clarificarea cazului sau, acuzand „manevre absolut asemanatoare şi de inscenari absolut din aceeaşi familie” ca in cazul lui Dominique Strauss-Kahn.

La data de 21 martie 2011, in urma unor materiale audio-video date publicitatii de publicatia britanica The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu si au transmis ministrului Justitiei Catalin Predoiu solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Adrian Severin. La randul sau,  ministrul Justitiei a transmis preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea DNA.

Tariful de 100.000 de euro pentru un amendament

Reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati – un roman, un sloven şi un austriac – sa primeasca 100.000 de euro pentru promovarea unui amendament. Cei trei deputati au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmand: „Doar ca sa ştiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”. Amendamentul de prelungire a termenului in care fondurile de garantare trebuie sa faca restituiri in cazul falimentului bancar, care a determinat scandalul in care este implicat Adrian Severin, a fost aprobat, la sfarşitul lunii martie, in Comisia JURI din PE, sustinut de eurodeputati din mai multe grupuri politice.

In 20 martie, Parlamentul European a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva a trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la Parlamentul European.

Fluierat, huiduit, Severin a fost trimis intre Becali si Vadim

Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate in pofida solicitarilor şi criticilor primite.

Scandalul a afectat atat pozitia, cat şi imaginea lui Adrian Severin. Astfel, biroul sau a fost incuiat şi se afla sub paza pana cand autoritatile judiciare din statele membre urmau sa se prezinte pentru a face investigatii. La prima reuniune a plenului PE de dupa izbucnirea scandalului, Severin a fost fluierat mai multi colegi europarlamentari, in semn de protest fata de refuzul acestuia de a demisiona.  Severin a luat loc si a asistat la şedinta de pe ultimul rand din sala.

Odata cu excluderea din grupul S&D, Severin şi-a pierdut locul pe care il ocupa in spatiul rezervat acestuia şi a primit fotoliul cu numarul 778. Aflat in partea din spate a salii, destinata europarlamentarilor neafiliati, fotoliul se afla intre cel al lui George Becali (777) şi cel al lui Corneliu Vadim Tudor (779). In total, in PE sunt 856 de fotolii numerotate.

 

author avatar
A.P. Redactor
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger